Przepyszny sernik banofil podbije serca nie tylko miłośników słynnego banoffee pie. Mój mąż, który nie jest fanem bananów w wersji przetworzonej stwierdził, że to jeden z jego ulubionych serników! Sernik składa się z kilku warstw, które idealnie się dopełniają – chrupiący, czekoladowy spód w towarzystwie czekoladowego kajmaku, aksamitna i kremowa warstwa serowo-bananowa, a całość zwieńczona śmietankowym kremem. Taki sernik będzie super pomysłem na nadchodzący Dzień Matki : ) Polecam!!!
Składniki na spód (tortownica o średnicy 26 cm):
- 75 g masła
- 130 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 65 g cukru
- szczypta soli
Masło roztopić. Wszystkie składniki spodu przełożyć do miski i dokładnie połączyć, mieszając łyżką lub zagniatając palcami (ciasto nie łączy się w zbitą kulę). Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, równo rozprowadzić. Mocno i równomiernie zagnieść całą powierzchnię spodu, dzięki temu będzie chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 10 minut. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zwiększyć do 220 C.
Masa kajmakowa:
- 200 g kajmaku (można dodać całą puszkę)
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać kajmak, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przelać na ostudzony spód, wyrównać.
Masa twarogowa:
- 1 kg twarogu (dobrej jakości z wiaderka, śmietankowego lub tłustego zmielonego na gładko blenderem)
- 40 g mąki
- 200 g cukru
- szczypta soli
- 3 jajka (wielkość L)
- 3 banany (po ok. 180 g)
- 150 g kwaśnej śmietany 18%
Twaróg mieszać chwilę mikserem, aby go delikatnie spulchnić. Dodawać pozostałe składniki po kolei, mieszając tylko do połączenia się składników. Najpierw mąka, cukier i sól. Potem jajka, jedno po drugim. Następnie banany rozgniecione widelcem na puree, na koniec kwaśna śmietana. Nie zmieniać kolejności. Przelać do formy i wstawić do piekarnika (rozgrzanego do 220 C góra-dół) na 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 C i piec kolejne 45-50 minut lub do czasu, gdy boki sernika będą ścięte, a środek delikatnie trzęsący. Studzić przy otwartych dzrzwiczkach piekarnika, a następnie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Śmietankowa masa:
- 150 g mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 30 g cukru pudru
- 30 ml rumu (w wersji dla dzieci można pominąć)
- kakao
- pieprz (można pominąć)
Schłodzony sernik posypać pieprzem. W misie miksera umieścić mascarpone, kremówkę i cukier puder. Zmiksować do uzyskania gęstej masy (nie za długo, aby jej nie przebić). Na koniec wlać rum i krótko wymieszać. Rozprowadzić klajdrę na serniku, wyrównać i obficie oprószyć kakao, przesiewając przez sitko.
Smacznego!
Inspiracja Inspiracja “Lubię. Atlas z przepisami.” – M.J. Pawlak
O matko i córko jaki sztos !!! 🙂
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Obłędne 🙉🙈🙊😳
Autor
Cieszę się bardzo, pozdrawiam 🙂
Nie nadążam z pieczeniem 🙂
Autor
😀 😀 😀
Bananów nie lubię ale na ten sernik mam ochotę 😂
Mam to samo, te zdjęcia będą mi się śnić po nocach hehe
Autor
Bardzo się cieszę, że się podobają 😀
Czy ta masa z czekolady i kajmakowa nie stopi sie i jow chloniw w ciasto na spodzie?🤔
Autor
Nie 🙂 Spód pozostaje idealnie kruchy, a masa czekoladowo kajmakowa się nie wchłania 🙂
Dzięki wielkie
Autor
🙂
Autor
Polecam wypróbować, jest pyszny i może się okazać, że polubisz się z bananami 😀
To diament wśród ciast ❤ Już kocham ❤
Autor
<3 <3 <3
M E G A ❤❤❤ Moje oczy dobrze odczytały ten wyjątkowy boski smak 😉 Sernik z najwyższej półki 🥰
Autor
Bardzo się cieszę, nas również zachwycił <3
Skusiłaś mnie, zrobię dla Mamusi 🙂
Autor
Polecam 🙂
Sernik rewelacja i cudownie wyglada i smakuje 😊
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Czy ta masa z czekolady i kajmakowa nie stopi sie i nie wchlonie w ciasto na spodzie?🤔
Autor
Nie, spód pozostaje idealnie kruchy, nie wchłania tej masy, ważne aby spód był wystudzony 🙂
Cudo 🙂
Autor
Miło mi, że przypadł do gustu 🙂
Czy pieprz jest konieczny? Posypujemy go na sernik wyjęty z lodówki i na to dopiero kładziemy masę śmietanową?
Autor
Można pominąć 🙂 Odnośnie drugiego pytania – tak 🙂
Sernik jest wspaniały, bardzo unikatowy goście zachwyceni, banany dodają fajnego posmaku, ale nawet jeśli ktoś nie lubi to zje ze smakiem, bo ten sernik wymiata 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂
Mam jeszcze jedno pytanie, a mianowicie czy Łączna ilość bananów to 180 g czy jeden ma mieć około 180 g? Waga bez skóry czy ze skórą?
Autor
U mnie jeden orientacyjnie miał 180 g 🙂 Nie trzeba aż dokładnie trzymać się tej wagi, trudno odszukać identyczne 🙂
Jeszcze nigdy nie jadłam tak dobrego sernika, wspaniały przepis 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂
Z opisu i zdjęcia już mi się podoba. Zastanawia mnie tylko ten pieprz??? Rozumiem, że przełamuje smak czy jest wyczuwalny?
Autor
Tak, pieprz jest dla podkręcenia smaku, można go pominąć lub dać niewielką ilość na próbę i nie na cały sernik, wtedy będzie opcja porównania wersji z pieprzem i bez 🙂
Jaki pieprz pani daje – czarny, bialy, kolorowy….? Z gory dziekuje za odpowiedz
Autor
Czarny 🙂
Nigdy nie jadalam tak dobrego sernika jest wyjątkowy polecam 👍🏻
Autor
Bardzo się cieszę 🙂