Sernik Ambasador

Sernik Ambasador to jeden z pierwszych serników, który nauczyła mnie piec Babcia. Jest bardzo prosty, szybki do przygotowania i zawsze się udaje! : ) Ile domów tyle różnych receptur, ale pyszne czekoladowe ciasto z kruszonką i rozpływająca się w ustach serowa masa to wizytówka tego przepisu. Do jego przygotowania używam twarożek „Mój ulubiony” z Wielunia, który polecałam Wam wielokrotnie odnośnie pytań o sprawdzony „ser z wiaderka”. Poza tym, że jest pyszny, zawsze sprawdza się w wypiekach (i nie tylko), uwielbiam go rownież za jego skład, w którym znajdziemy wyłącznie śmietankę i kultury bakterii fermentacji mlekowej. Nazwa producenta jest tu naprawdę adekwatna : ) Polecam !!!


sernik z czekoladową kruszonką przepis
Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 21×21 cm):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 125 g masła

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem. Dodać żółtka i masło pokrojone w mniejsze kawałki. Posiekać razem i szybko zagnieść ciasto. Połowę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie pokryć dno (warstwa będzie dość cienka). Drugą część owinąć folią spożywczą i razem z blachą przełożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową (w temp. pokojowej):

  • 750 g twarożku „Mój ulubiony” z Wielunia
  • 3 całe jajka (wielkość L)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 100 g masła
  • 2 białka

Twarożek bardzo dokładnie zmiksować z jajkami, cukrem, budyniowym proszkiem i roztopionym, przestudzonym masłem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Przełożyć na przygotowany kakaowy spód, drugą część schłodzonego ciasta pokruszyć na wierzch. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez 60 minut. Po tym czasie studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić (przez noc) i przechowywać w lodówce. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!


Co zrobić żeby sernik nie opadał

sernik krok po kroku

Sernik poradnik

Twarożek mój ulubiony

Prosty sernik przepis

szybki sernik przepis

Sernik Ambasador przepis

sernik babuni przepis

Komentarzy: 58

  1. Klaudia
    6 maja 2017 / 10:26

    Uwielbiam ambasadora 🙂 u mnie trochę inaczej sie piekło ale spróbuje Twojego tez 🙂

    • Marta
      Autor
      7 maja 2017 / 0:54

      Super, daj znać jak smakowało 🙂

  2. Kinga
    6 maja 2017 / 11:40

    Pycha!!!

    • Marta
      Autor
      7 maja 2017 / 0:54

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. aguśka
    6 maja 2017 / 12:05

    Jaki perfekcyjny sernik!!!! nie wiem jak Ty to robisz 🙂 a serek też uwielbiamy mój synek to zjada prosto z pudełka bez dodatków 🙂

    • Marta
      Autor
      7 maja 2017 / 0:55

      Bardzo mi miło, dziękuję! 🙂

  4. Ania
    6 maja 2017 / 13:12

    Mój ulubiony sernik 🙂

    • Marta
      Autor
      7 maja 2017 / 0:55

      Bardzo mi miło 🙂

    • Marta
      Autor
      7 maja 2017 / 0:55

      Smak dzieciństwa 🙂

  5. Marcepanowy Kącik
    6 maja 2017 / 16:00

    Lubię ten serek. Ciasto bardzo smacznie wygląda -:)

    • Marta
      Autor
      7 maja 2017 / 0:55

      Bardzo dziękuję 🙂

  6. Kalina
    6 maja 2017 / 18:40

    Uwielbiam serniki z czekoladowym ciastem 🙂 musi być pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      7 maja 2017 / 0:55

      Potwierdzam 😉

  7. Ola
    6 maja 2017 / 19:36

    pysznie się prezentuje!

    • Marta
      Autor
      7 maja 2017 / 0:56

      Bardzo dziękuję 🙂

  8. 6 maja 2017 / 20:03

    Sernik wygląda rewelacyjnie. Uwielbiam serniki dosłownie w każdym wydaniu. Ciasto idealnie na każdą okazję 🙂

    • Marta
      Autor
      7 maja 2017 / 0:56

      Mam tak samo 🙂 jak nie wiem co upiec, na pewno skończy się na serniku 😉

  9. Isia
    6 maja 2017 / 21:43

    Prezentuje się bardzo okazale 🙂

    • Marta
      Autor
      7 maja 2017 / 0:56

      Bardzo dziękuję 🙂

  10. R.
    7 maja 2017 / 10:19

    Ale pycha!

    • Marta
      Autor
      8 maja 2017 / 0:12

      Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂

  11. Joanna M.
    7 maja 2017 / 13:10

    Pychota! Dziękuję za polecenie twarożku, zawsze mam problem, który wybrać. Nigdy nie próbowałam twarożku „Mój ulubiony” z Wielunia, ale skład jest naprawdę zachęcający.

    • Marta
      Autor
      8 maja 2017 / 0:13

      Bardzo dziękuję 🙂 Twarożek polecam za dobry skład i pyszny smak 🙂

  12. 7 maja 2017 / 13:40

    Sernik to moje ulubione ciasto. No to mi smaka zrobiłaś 😀

    • Marta
      Autor
      8 maja 2017 / 0:13

      Mam nadzieję, że się skusisz 🙂

    • Marta
      Autor
      8 maja 2017 / 0:13

      Bardzo się cieszę 🙂 u nas sernik to podstawa 🙂

  13. Gosia
    7 maja 2017 / 18:50

    Wyszedł super 🙂

    • Marta
      Autor
      8 maja 2017 / 0:13

      Bardzo mi miło 🙂

  14. Majka
    7 maja 2017 / 20:28

    Pięknie wygląda 💜 Nie znam tego sera, gdzie go kupujesz? Moim sprawdzonym jest JANA ☺

    • Marta
      Autor
      8 maja 2017 / 0:16

      Bardzo dziękuję 🙂 Kupuję w Intermarche, ma super konsystencję do wypieków, ale lubimy go też do kanapek, bo jest pysznie śmietankowy 🙂

  15. Nusia
    8 maja 2017 / 16:34

    Potwierdzam 🙂 moze nawet o mnie pisałaś jako o tych co dopytywali o ser z wiaderka hah #slawa 🙂 sprawdza się sprawdza i jest super smaczny 🙂

    • Marta
      Autor
      8 maja 2017 / 23:49

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂

  16. Klara M.
    11 maja 2017 / 16:32

    Wyszedł idealnie!!!

    • Marta
      Autor
      11 maja 2017 / 22:45

      Bardzo mi miło 🙂

  17. ASIULA
    13 maja 2017 / 22:09

    JEST PYSZNY

    • Marta
      Autor
      14 maja 2017 / 21:26

      Bardzo mi miło 🙂

  18. Milka
    18 maja 2017 / 3:03

    Wspaniały przepis sernik wyszedł jak ze zdjęcia !!!

    • Marta
      Autor
      2 czerwca 2017 / 12:07

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      10 lipca 2017 / 17:14

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  19. Gabi
    17 sierpnia 2017 / 18:10

    Jest przepyszny dzięki 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2017 / 22:55

      Super, że posmakował 🙂

  20. M.G.
    1 października 2017 / 23:59

    Bardzo smaczny nie mam reki do ciast a udal sie za pierwszym razem i w koncu mi nie opadl 🙂

    • Marta
      Autor
      12 marca 2018 / 15:49

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  21. Emi
    28 października 2017 / 16:44

    Pyszny polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      29 października 2017 / 23:10

      Super, że posmakował 🙂

  22. Misia
    12 grudnia 2017 / 23:25

    Sernik wyszedł super, nie mam doświadczenia w pieczeniu więc tymbardziej jestem dumna 🙂

    • Marta
      Autor
      12 marca 2018 / 15:49

      Brawo! Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂

  23. Patrycja
    17 kwietnia 2019 / 18:49

    Dzień dobry.
    Mam pytanie o składniki. Znalazłam przelicznik taki, że:
    1 szklanka mąki = 160 g
    1 szklanka cukru = 240 g
    Czy w takim razie do tego przepisu do ciasta potrzebujemy około 80g mąki oraz około 120g cukru?
    Czy to się zgadza?
    Bardzo proszę o odpowiedź. Jeśli się nie zgadza, to proszę o podanie tych dwóch składników w gramach

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2019 / 21:53

      Dzień dobry,
      niestety nie przeliczałam tego przepisu na g, więc nie umiem się ustosunkować. Korzystam zawsze ze szklanki o pojemności 250 ml. Do przepisu wykorzystujemy 1 szklankę mąki i 1 szklankę cukru (połowa do ciasta, druga połowa do masy serowej) 🙂

  24. Klauds
    6 kwietnia 2020 / 14:43

    czy moge zastapic budyn kasza manna?

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2020 / 16:47

      Można spróbować 🙂 inną opcją jest mąka ziemniaczana 🙂

  25. 19 lipca 2020 / 16:08

    Czy sernik podczas pieczenia rośnie? Próbowałam upiec z innego sera z wiaderka i w piekarniku bardzo mi urósł, a potem drastycznie opadł. Następnym razem obiecuję spróbować z Wieluniem 🙂

    • Marta
      Autor
      20 lipca 2020 / 14:05

      Sernik rośnie, ze względu na dodatek ubitej piany z białek, kiedy zawarte w niej pęcherzyki powietrza próbują się „wydostać”. Późniejsze opadanie jest zjawiskiem naturalnym, choć zazwyczaj prawie niezauważalnym : ) Czy po upieczeniu studziłaś go w piekarniku? Serniki nie lubią nagłej zmiany temperatur, może to być przyczyną drastycznego opadania. Składniki powinny być w temp. pokojowej 🙂

  26. Joanna P.
    10 czerwca 2023 / 15:51

    Przepyszny sernik. Trzy razy już robiłam, za każdym razem palce lizać 😋

    • Marta
      Autor
      12 czerwca 2023 / 0:00

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
10 + 17 =