Sernik tradycyjny

Przepis na dzisiejszy sernik bardzo mnie zaintrygował, kiedy po programie Masterchef został uznany  za najlepszy sernik na świecie : ) Przygotowała go Sylwia Ładyga i oczywiście nie byłabym sobą, gdybym go nie wypróbowała : )  Smakiem przypomina mi bardzo sernik wiedeński, klasyczny, tradycyjny kojarzy mi się ze świętami : ) Ma kremową konsystencję i bardzo szybko i łatwo się go przygotuje : ) Polecam i koniecznie dajcie znać, czy Wasze serca skradł na równi z jurorami ? : )


sernik-przepis
Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):

  • 1 kg tłustego twarogu
  • 100 g masła (82%)
  • 200 g drobnego cukru
  • 6 jajek (wielkość L)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 laska wanilii

Twaróg zmielić 3 krotnie. Masło utrzeć z połową cukru drewnianą łyżką lub kulą*. Kiedy masa będzie kremowa dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Dodać mąkę ziemniaczaną i ziarenka wanilii, wymieszać. Dodawać po łyżce zmielonego twarogu, cały czas dokładnie ucierając drewnianą łyżką. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać pozostały cukier, wymieszać. Ubite białka dodać do serowej masy, delikatnie wymieszać. Przelać na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką ziemniaczaną. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez 50 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 C (góra-dół) i dopiekać kolejne 15 minut. Jeśli sernik będzie się zbyt mocno rumienił z wierzchu, przykryć go folią aluminiową. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Smacznego!

* Nie należy używać miksera, aby sernik nie napowietrzył się za mocno przez co mógłby sporo wyrosnąć w piekarniku, a później opaść podczas studzenia.


sernik-klasyczny

sernik-najlepszy

sernik-moje-wypieki


sernik-tradycyjny

Komentarzy: 56

  1. Monia
    25 października 2016 / 9:27

    Mniam!!!!

    • Marta
      Autor
      25 października 2016 / 23:08

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  2. Ala
    25 października 2016 / 9:57

    Wyglada cudownie konsystencja ideal 😍

    • Marta
      Autor
      25 października 2016 / 23:08

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Majka
    25 października 2016 / 10:25

    Serniczki górą 🙂

    • Marta
      Autor
      25 października 2016 / 23:10

      O tak, sernik to podstawa 🙂

  4. Asia
    25 października 2016 / 10:57

    Uwielbiam takie serniki 🙂

    • Marta
      Autor
      25 października 2016 / 23:11

      W takim razie mam nadzieję, że się skusisz 🙂

  5. Iwona
    25 października 2016 / 11:21

    Pysznie wygląda! a według ciebie też najlepszy na świecie?

  6. Ewa
    25 października 2016 / 13:58

    Jeśli wygląda jak smakuje to musi smakować cudnie 🙂

    • Marta
      Autor
      25 października 2016 / 23:13

      Bardzo bardzo dziękuję :*

  7. jasiiie92
    25 października 2016 / 15:17

    C-U-D-O-W-N-Y <3

    • Marta
      Autor
      25 października 2016 / 23:13

      🙂

  8. Ola
    25 października 2016 / 15:30

    Uwielbiam takie serniczki 🙂 też widziałam i chciałam upiec ale zapomniałam więc to chyba jakiś znak żeby jednak się ruszyć do kuchni 🙂

    • Marta
      Autor
      25 października 2016 / 23:13

      Dokładnie, nic nie dzieje się bez przyczyny 😉 pozdrawiam 🙂

  9. Kate
    25 października 2016 / 18:41

    Studzi sie … a ja czekam czekam czekam 😋😋😋

    • Marta
      Autor
      25 października 2016 / 23:13

      Oczekiwanie najgorsze 😉 daj znać jak smakowało 🙂

  10. ines
    25 października 2016 / 20:53

    Lecę po składniki 🙂

    • Marta
      Autor
      25 października 2016 / 23:14

      🙂

  11. Marta
    26 października 2016 / 0:26

    Sernik wygląda pysznie Chciałam się zapytać w tortownicy o jakiej średnicy dokładnie był pieczony?

    • Marta
      Autor
      26 października 2016 / 8:13

      Tortownica o średnicy 24 cm 🙂

  12. Kuchareczka
    26 października 2016 / 12:29

    Takie zdjęcia robisz że jak serników nie lubię ten bym zjadła 🙂

    • Marta
      Autor
      27 października 2016 / 0:14

      Dziękuję! 🙂

  13. 26 października 2016 / 13:49

    Świetny przepis, zamierzam podać go moim gościom na halloweenowej imprezie 🙂

    • Marta
      Autor
      27 października 2016 / 0:14

      Super, daj znać jak smakowało 🙂 Udanej imprezy 🙂

  14. Kora
    27 października 2016 / 14:46

    Wygląda świetnie 🙂 czym się różni od Twojego wiedeńskiego?

    • Marta
      Autor
      28 października 2016 / 1:36

      Ilością jajek, u mnie jest 8 tu 6 i automatycznie trochę mniej cukru 🙂 Wiedeński jest przez to wyższy, ale nigdy nie próbowałam ucierać go łyżką tak jak w tym przepisie 😉 zawsze posiłkuję się mikserem 🙂 Smak bardzo bardzo podobny, będę musiała upiec oba w tym samym czasie i sprawdzić różnicę… 😉

    • Marta
      Autor
      31 października 2016 / 22:01

      Super,że posmakował 🙂

  15. maggie
    31 października 2016 / 13:19

    fajny zupelnie jak wiedenski 🙂

    • Marta
      Autor
      31 października 2016 / 22:03

      Zdecydowanie 🙂

  16. A.
    4 grudnia 2016 / 11:13

    Jest fajny, ale… wiedeński i tak zostaje the best ever 😀

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2016 / 10:39

      Dla każdego coś się znajdzie 🙂

  17. Agnieszka
    15 grudnia 2016 / 17:49

    Czy mogę zmielić ser w blenderze?

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2016 / 17:57

      Tak 🙂

  18. Anna
    20 grudnia 2016 / 19:36

    Czy mogę użyć sera gotowego na sernik??

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2016 / 23:30

      Najlepszy efekt będzie z twarogiem, ale jeśli nie ma możliwości zakupić i zmielić można spróbować. Ważne, aby był to ser dobrej jakości, koniecznie zwarty, bez dodatków i ulepszaczy, bo wtedy całkowicie zmieni nam się konsystencja.

  19. Ryba
    20 stycznia 2017 / 21:37

    Mniam mniam zrobiłam dodatkowo polewę z frużeliny wiśniowej bo jakoś tak sam sernik mi nie podchodzi wyszło pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2017 / 1:07

      Każda modyfikacja jest dobra, która nam odpowiada 🙂 Fajnie, że posmakowało 🙂

  20. Aga
    2 lutego 2017 / 11:33

    Dokładnie jak sernik mojej Buni 🙂 polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2017 / 23:51

      Bardzo mi miło 🙂 Babcine przepisy najlepsze 🙂

  21. Janja
    20 marca 2017 / 18:58

    Smak dzieciństwa 🙂

    • Marta
      Autor
      21 marca 2017 / 0:09

      🙂 🙂 🙂

  22. Dulka
    30 marca 2017 / 17:22

    Wprost idealny 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2017 / 19:30

      Super, że posmakował 🙂

  23. ES
    30 marca 2017 / 17:50

    Jest ok 🙂 ale mam przepis mojej mamy, z którą piekłem ten sernik przez ponad 40 lat i jak mówią moje koleżanki w pracy „nie ma lepszego” może spróbujecie 🙂
    1 kg twarogu (najlepiej półtłusty)
    20 dkg masła
    30 dkg cukru
    6 jajek
    6 łyżek kaszy manny (plus do posypania blachy)
    olejek pomarańczowy (1 op. do smaku)
    cukier waniliowy (1,5 łyżeczki)
    proszek do pieczenia (ok. 1,5 łyżeczki)

    masło z cukrem ucierać w makutrze dodając żółtka z jajek następnie dodać zmielony twaróg (ja mielę raz) i nadal ucierać dodać wymieszaną na talerzu kaszę manną, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać twaróg i wszystko dobrze utrzeć następnie olejek pomarańczowy i pianę z ubitych na sztywno białek jajek powinno uzyskać się konsystencję twarożku homogenizowanego (można jeszcze dodać rodzynki) tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę uprzednio wysmarowaną masłem i posypaną kaszą manną włożyć do gorącego piekarnika ok 180-200 st. C na ok. 50-60 min i jest gotowe. Można polać polewą czekoladową. Polecam Marto 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2017 / 19:32

      Bardzo dziękuję za przepis, chętnie wykorzystam na nadchodzące Święta 🙂

  24. Iwona
    22 lutego 2018 / 13:58

    Pyszny i prosty do zrobienia 🙂

    • Marta
      Autor
      25 lutego 2018 / 1:15

      Miło mi, że posmakował 🙂

  25. Lila
    25 marca 2018 / 22:36

    Sernik jest przepyszny bedzie powtorka na Wielkanoc 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:55

      Super 🙂

  26. Malwina
    11 kwietnia 2018 / 10:49

    Pycha polecam, kolejny przepis z Pani strony który nie zawodzi 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2018 / 1:01

      Ogromnie się cieszę 🙂

  27. Daria
    21 czerwca 2018 / 13:48

    Ten przepis może się udać.. Ostatnio tyle razy próbowalam go zrobić i nigdy nie był rewelacyjny.. Jadłam w swoim życiu wiele serników ale ten z Akademii, restauracji w Warszawie był najlepszy.. Szkoda, że kucharz nie chciał się podzielić przepisem.. 🙁

    • Marta
      Autor
      21 czerwca 2018 / 14:43

      Ten przepis na pewno się uda! 😉 Taki już urok kucharzy, że mają swoje sekretne receptury 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 + 17 =