Zauważyłam, że chętniej znikają u nas różne babeczki i ciasteczka niż ciasta więc postanowiłam również w takiej formie podać sernik ; ) Trochę się z nimi namęczyłam ponieważ piekarnik nie do końca ze mną współpracuje i choć góra się już prawie przypalała w środku ciasto nadal było surowe ; / Zastosowałam jednak pewną sztuczkę tzn. przykryłam babeczki z wierzchu folią aluminiową i z następną porcją było już lepiej ; ) Wyszły pyszne pomimo drobnych niedogodności ; )
Składniki na spód:
- 100g ciastek digestive w czekoladzie
- 35 g roztopionego masła
Ciasteczka kruszymy i mieszamy z roztopionym masłem, na mokry piasek. Otrzymaną masą wykładamy papilotki.
Składniki na masę serową:
- ok. 350 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 100 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
- 50 g gorzkiej czekolady startej na tarce (35 g do ciasta + 15 g do dekoracji)
Twaróg, jajko, żółtko, mąkę ziemniaczaną, cukier, śmietanę mieszamy mikserem na gładką masę.
Na ciasteczkowy spód wlewamy łyżkę masy serowej, dodajemy wiśnie i startą czekoladę, a następnie kolejną łyżkę masy serowej (tak aby całość sięgała prawie do całej wysokości papilotki).
Pieczemy w temp. 180 C przez ponad 1 godzinę i studzimy w piekarniku. Można schować na całą noc do lodówki (ja pominęłam : ) Przed podaniem oprószyć czekoladą.
Składniki na spód:
- 200 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie
- 70 g roztopionego masła
Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z masłem na mokry piasek. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wysypać ciasteczka; wcisnąć je w dno tortownicy i boki (do połowy wysokości).
Składniki na masę serową:
- 700 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej 2-krotnie
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- pół szklanki kwaśnej śmietany (125 ml) 18%
- 200 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
- 100 g gorzkiej czekolady (70 g do sernika + 30 g do dekoracji), startej na tarce
Twaróg, jajka (w całości), żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier, śmietanę wrzucić do misy miksera i zmiksować na gładką masę.
Na ciasteczkowy spód wylać 1/4 masy serowej, wyłożyć część wiśni, oprószyć częścią czekolady. Następnie wylać kolejne 1/4 masy serowej, wyłożyć część wiśni i oprószyć czekoladą. I tak do wyczerpania masy serowej, wiśni i czekolady (czekolada nie powinna być ostatnią warstwą przed pieczeniem, moga być natomiast wiśnie).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 1 h 25 minut (sernik jest dość wysoki, dlatego ważne, by go długo piec). Jeśli pieczecie w większej formie, należy piec krócej, około 1 h 10 minut. Wystudzić w piekarniku, włożyć na całą noc do lodówki. Przed podaniem oprószyć 30 g czekolady.
Smacznego 🙂