Moje dzieci uwielbiają kanapkowe serki, ale niestety większość sklepowych propozycji zawiera masę zbędnych składników. Ser z jogurtów greckich, czyli popularny Labneh to najprostszy ser z odcedzanego jogurtu. Nie wymaga praktycznie żadnego nakładu pracy, wystarczy cierpliwie poczekać, aż będzie gotowy po wizycie w lodówce. Im dłużej będzie się odcedzał tym jego konsystencja będzie bardziej gęsta i zwarta, a ser będzie się nadawał do krojenia. Z dwóch składników otrzymacie wersję naturalną, ale koniecznie spróbujcie również wzbogacić serek o dodatki smakowe takie jak szczypiorek, czosnek, paprykę czy zioła. Polecam!!!
Składniki:
- 800 g jogurtu greckiego (koniecznie o dobrym składzie! wyłącznie mleko i kultury bakterii)
- 1/4 łyżeczki soli
Jogurt grecki wymieszać z solą (opcjonalnie można dodać ulubione dodatki smakowe). Gazę złożyć podwójnie (do kupienia np. w aptekach) i ułożyć na sitku. Wlać jogurt i związać w formie sakiewki. Sitko ustawić na garnek, do którego będzie ściekać serwatka. Przełożyć do lodówki. Po 12-24 godzinach serek będzie kremowy, idealny do smarowania. Po ok. 48 godzinach (lub dłużej w zależności od jogurtu) przyjmie bardziej zbitą konsystencję, miękkiego twarogu.
Smacznego!