Pamiętam mój pierwszy pobyt w Londynie, kiedy te słynne bułeczki podbiły moje serce : ) Pomimo, że od tamtego czasu minęło już kilka lat, nigdy nie próbowałam przyrządzić ich w domu. Sytuacja zmieniła się błyskawicznie, gdy dzięki BBC Food odkryłam jak proste i szybkie są do przygotowania. Składniki raczej każdy z Was ma w domu, więc zachęcam do wypróbowania, zwłaszcza, jeśli akurat zabraknie Wam pieczywa ; ) Najbardziej lubię zjadać je z konfiturą lub bez dodatków. Polecam!
Składniki (ok 8 sztuk):
- 2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- 1 jajko (wielkość L)
- 4 łyżeczki miękkiego masła
- 2 garście żurawiny, ew. rodzynek
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać śmietanę, jajko, masło i żurawinę, wymieszać. (Nie musimy dokładnie wyrobić ciasta, możemy zrobić to niedbale, zwłaszcza, że będzie ono dość mokre i klejące ; ) Rozwałkować na kształt prostokąta, podsypując mąką. Złożyć na trzy razy i pokroić w trójkąty. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 210 C (termoobieg) i piec przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 C (termoobieg) i piec kolejne 5-10 minut do uzyskania złotego koloru.
Smacznego : )