Scones z jabłkami, czyli proste i aromatyczne bułeczki, do których przygotowania nie potrzebujecie nawet 30 minut! W zeszłym roku zobaczyłam je u Magdy i żałuję, że tak długo zwlekałam, aby je upiec. Polecam!
Składniki (8 sztuk):
- 1 duże jabłko
- 1 jajko (wielkość L)
- 3/4 szklanki musu jabłkowego
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanka cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- 100 g masła
Jabłko (ze skórką) pokroić w kostkę. Wymieszać z jajkiem i musem jabłkowy. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać posiekane masło, wymieszać do powstania „grudek”. Dodać masę jabłkową i szybko wyrobić ciasto. Uformować okrąg i pokroić nożem z piłką na 8 części, delikatnie je oddzielając (ciasto będzie dość klejące). Każdą bułeczkę posmarować odrobiną wody i oprószyć grubym cukrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15-18 minut do uzyskania złotego koloru.
Smacznego!
Więcej przepisów na bułeczki znajdziecie tutaj.
Pychotka 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Jeszcze herbatka z miodkiem i kocyk i jestem w niebie 🙂
Autor
Najlepsze połączenie 🙂
mniam 😛
Autor
🙂