Pamiętam mój pierwszy pobyt w Londynie, kiedy te słynne bułeczki podbiły moje serce : ) Pomimo, że od tamtego czasu minęło już kilka lat, nigdy nie próbowałam przyrządzić ich w domu. Sytuacja zmieniła się błyskawicznie, gdy dzięki BBC Food odkryłam jak proste i szybkie są do przygotowania. Składniki raczej każdy z Was ma w domu, więc zachęcam do wypróbowania, zwłaszcza, jeśli akurat zabraknie Wam pieczywa ; ) Najbardziej lubię zjadać je z konfiturą lub bez dodatków. Polecam!
Składniki (ok 8 sztuk):
- 2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- 1 jajko (wielkość L)
- 4 łyżeczki miękkiego masła
- 2 garście żurawiny, ew. rodzynek
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać śmietanę, jajko, masło i żurawinę, wymieszać. (Nie musimy dokładnie wyrobić ciasta, możemy zrobić to niedbale, zwłaszcza, że będzie ono dość mokre i klejące ; ) Rozwałkować na kształt prostokąta, podsypując mąką. Złożyć na trzy razy i pokroić w trójkąty. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 210 C (termoobieg) i piec przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 C (termoobieg) i piec kolejne 5-10 minut do uzyskania złotego koloru.
Smacznego : )
Wspaniałe sconesy! 🙂
Muszą być niesamowicie chrupiące!
Autor
Tak, skórka jest chrupiąca, a środek mięciutki, uwielbiam je 🙂
świetne bułeczki 🙂 muszę je wreszcie zrobić:)
Autor
Polecam! takie proste, a jakie pyszne… 🙂
Ależ one śliczne 🙂
Też muszę w końcu takie upiec 🙂
Autor
Polecam, mają swój urok 🙂
Zdecydowanie angielskie bułeczki i takie pyszne 🙂
Autor
Cieszę się, że smakowały 🙂
Angielska klasyka i zawsze przepyszne na sniadanie 🙂
Autor
🙂
Ja nigdy nie próbowałam, czy nie są twarde?
Autor
Nie, są mięciutkie z chrupiącą skórką, pyszne, polecam 🙂
Więc muszę koniecznie spróbować!
Autor
Koniecznie! 🙂
Koleżanka tak mi zachwalala Twoją stronę, ale już wiem dlaczego 🙂 zrobiłam tartę malinoffee pie z Twojego przepisu i wszyscy byli zachwyceni, teraz zabieram się za te cudeńka 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że tarta smakowała, mam nadzieję, że scones również przypadną do gustu 🙂
Wyszły super.
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
Co to znaczy złożyć na 3 razy?
Autor
Hmmm proszę sobie wyobrazić, że składając na pół składa Pani dwie części, a tutaj potrzebujemy 3, czyli musimy ciasto podzielić na trzy części i założyć je na siebie 🙂 Mam nadzieję, że ten opis rozjaśnił choć trochę sytuację:)