Schab zapiekany z serem i warzywami i Ajvarem to super pomysł na prosty, lecz niebanalny obiad. Kluczowym składnikiem jest Ajvar Podravka, który wspaniale podkreśla smak dania, dlatego wykorzystuję go do marynaty, a także jako dodatek do upieczonego mięsa. Wyjątkowy kolor i forma pasty warzywnej zachęci nawet najmłodszych niejadków, moje dzieci go uwielbiają, mimo, że ciężko namówić je do zjedzenia bakłażana : ) Ajvar łagodny Podravka jest przygotowany w oparciu o oryginalne chorwackie receptury na bazie dojrzałych papryk i bakłażanów, nie zawiera konserwantów, aromatów, ani sztucznych barwników. Jego świetny, naturalny skład i pyszny, domowy smak to gwarancja sukcesu : ) Super pasuje nie tylko do dań mięsnych, ale również warzywnych, dań z grilla, czy dodatek do serów, krakersów, czy wędliny, dlatego chętnie podaję go na imprezach. Polecam!!!
Składniki:
- 500 g schabu
- Ajvar łagodny Podravka
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- garść sera mozzarella
- sól, pieprz, słodka czerwona papryka
- łyżka oleju i łyżeczka masła do podsmażenia
Schab opłukać, osuszyć, pokroić w plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć z oby stron solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Obsmażyć mięso na rumiany kolor na rozgrzanym tłuszczu, a następnie zdjąć je z patelni i dodać pokrojoną w piórka cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieczarki pokrojone w plasterki oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Warzywa wymieszać i przesmażyć. Dno naczynia żaroodpornego posmarować Ajvarem Podravka, przełożyć podsmażone mięso, posmarować kolejną warstwą Ajvaru Podravka, posypać warzywami oraz starym serem mozzarella. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez 30 minut. Podawać z Ajvarem Podravka.
Smacznego!
Wpis powstał przy współpracy z Podravka