Schab zapiekany z warzywami i ajvarem

Schab zapiekany z serem i warzywami i Ajvarem to super pomysł na prosty, lecz niebanalny obiad. Kluczowym składnikiem jest Ajvar Podravka, który wspaniale podkreśla smak dania, dlatego wykorzystuję go do marynaty, a także jako dodatek do upieczonego mięsa. Wyjątkowy kolor i forma pasty warzywnej zachęci nawet najmłodszych niejadków, moje dzieci go uwielbiają, mimo, że ciężko namówić je do zjedzenia bakłażana : ) Ajvar łagodny Podravka jest przygotowany w oparciu o oryginalne chorwackie receptury na bazie dojrzałych papryk i bakłażanów, nie zawiera konserwantów, aromatów, ani sztucznych barwników. Jego świetny, naturalny skład i pyszny, domowy smak to gwarancja sukcesu : ) Super pasuje nie tylko do dań mięsnych, ale również warzywnych, dań z grilla, czy dodatek do serów, krakersów, czy wędliny, dlatego chętnie podaję go na imprezach. Polecam!!!

Schab zapiekany

Składniki:

  • 500 g schabu
  • Ajvar łagodny Podravka
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • garść sera mozzarella
  • sól, pieprz, słodka czerwona papryka
  • łyżka oleju i łyżeczka masła do podsmażenia

Schab opłukać, osuszyć, pokroić w plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć z oby stron solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Obsmażyć mięso na rumiany kolor na rozgrzanym tłuszczu, a następnie zdjąć je z patelni i dodać pokrojoną w piórka cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieczarki pokrojone w plasterki oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Warzywa wymieszać i przesmażyć. Dno naczynia żaroodpornego posmarować Ajvarem Podravka, przełożyć podsmażone mięso, posmarować kolejną warstwą Ajvaru Podravka, posypać warzywami oraz starym serem mozzarella. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez 30 minut. Podawać z Ajvarem Podravka.

Smacznego!

Jak przygotować schab
Schab zapiekany z warzywami
Schab z pieczarkami i serem
Schab z ajvarem
Schab z piekarnika

Wpis powstał przy współpracy z Podravka

Komentarzy: 20

  1. Aga
    13 maja 2020 / 12:27

    Pyszności 😋

    • Marta
      Autor
      17 maja 2020 / 0:04

      Bardzo mi miło 🙂

  2. Isia
    13 maja 2020 / 15:05

    Wyglada pysznie spróbuje zrobić 😊

    • Marta
      Autor
      17 maja 2020 / 0:05

      Polecam i daj znać jak posmakowało 🙂

  3. Tatiana
    13 maja 2020 / 16:20

    Jest plan na weekend ❤️

    • Marta
      Autor
      17 maja 2020 / 0:05

      🙂 🙂 🙂

  4. Nora
    13 maja 2020 / 17:27

    Uwielbiam ajvar 🙂

    • Marta
      Autor
      17 maja 2020 / 0:05

      Witam w klubie 😀

  5. Majka
    13 maja 2020 / 18:03

    Pysznie 😍

    • Marta
      Autor
      17 maja 2020 / 0:05

      Dziękuję 🙂

  6. Meg
    13 maja 2020 / 20:40

    Super pomysł 🙂

    • Marta
      Autor
      17 maja 2020 / 0:05

      Dziękuję 😀

  7. Malwina
    14 maja 2020 / 11:20

    Super przepis czeka w lodówce na obiadek 🙂

    • Marta
      Autor
      17 maja 2020 / 0:05

      Mam nadzieję, że posmakowało 🙂

  8. Ola
    14 maja 2020 / 12:09

    Aż ślinka cieknie na sam widok 😋

    • Marta
      Autor
      17 maja 2020 / 0:06

      Bardzo mi miło 🙂

  9. Kaja
    14 maja 2020 / 18:48

    Wyszło pysznie danie robi efekt a w sumie proste 🙂

    • Marta
      Autor
      17 maja 2020 / 0:06

      Dokładnie tak, najlepsze połączenie 🙂

  10. LanaDelRey
    15 maja 2020 / 7:27

    Ależ to wygląda! Na początku myślałam, że to pizza. 😀 Koniecznie muszę spróbować! Ciekawi mnie ten sos Ajvar. Mam nadzieję, że znajdę go u mnie w mieście.

    • Marta
      Autor
      17 maja 2020 / 0:06

      Polecam, pycha 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 + 10 =