Schab w sosie pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym

Kolejne danie Pascala, które idealnie wpasowało się w moje ulubione smaki, o moim mężu nie wspominając… : ) Miłośniczką grzybów zdecydowanie nie jestem, ale to nietypowe purée pozytywnie mnie zaskoczyło ; ) Polecam!


Schab w sosie pomidorowo-ziołowym
Składniki:

  • 8 plastrów schabu
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżeczki suszonego oregano, 3 szczypty cukru, sól, pieprz
  • świeża bazylia

Plastry schabu doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony, podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju (2 łyżki). Tak przygotowane przekładamy na talerz. Na patelnię po smażeniu schabu, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz oregano. Na koniec dodajemy wino, oraz pomidory z puszki razem z solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie mieszamy i gotujemy do czasu, aż sos zgęstnieje. Po tym czasie ponownie przekładamy schab na patelnię i podgrzewamy. Dodajemy posiekaną bazylię.

Składniki na purée:

  • 1 kg ziemniaków
  • 40 g suszonych borowików
  • 200 ml mleka
  • 30 g masła
  • sól, pieprz, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy. Suszone borowiki miksujemy blenderem na drobny pył. Mleko gotujemy wraz z masłem, następnie dodajemy otrzymany borowikowy puder i mieszamy. Przelewamy do ugotowanych ziemniaków i całość miksujemy na purée. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki.

Smacznego : )


Schab w sosie pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym

Komentarzy: 16

  1. 20 czerwca 2013 / 13:16

    Ja grzyby uwielbiam, więc to puree to dla mnie bomba 🙂

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2013 / 14:41

      W takim razie koniecznie wypróbuj! 🙂

  2. Luka
    20 czerwca 2013 / 15:28

    Wszystko tak pysznie wygląda, ja często wykorzystuję przepisy ,kuchni lidla, na różne mięska, bardzo mi smakował schab zapiekany pod beszamelem, pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2013 / 16:58

      Dziękuję 🙂 schab również jadłam i zdecydowanie się zgadzam 🙂

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2013 / 16:59

      Ola – dziękuję !!! 😀 😀 😀

    • Wiolka
      26 czerwca 2013 / 10:31

      Oj kochana nie jesteś jedyna

      • Marta
        Autor
        26 czerwca 2013 / 10:32

        Super 😀

    • Marta
      Autor
      21 czerwca 2013 / 15:44

      Rzeczywiście był pyszny 🙂

  3. 21 czerwca 2013 / 19:57

    Pyszne danie i dla smakoszy grzybów wyśmienite !
    Ps. Trochę się pogubiłam na Twojej stronie, ale zawsze z przyjemnoscią trafię ! Serdecznie pozdrawiam 🙂

  4. Marta
    Autor
    21 czerwca 2013 / 20:08

    Samantho mam nadzieję, że się szybko przyzwyczaisz 🙂

  5. Wiolka
    26 czerwca 2013 / 10:28

    Like it 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 − 8 =