Uwielbiam meksykańskie dania, zwłaszcza te jednogarnkowe : ) Przygotowuję je zawsze w dużej ilości, a odgrzewane kolejnego dnia smakują jeszcze lepiej! Tym razem zamiast naszego ulubionego gulaszu przygotowałam schab po meksykańsku i ta wersja jest równie pyszna. W większości użyłam warzyw mrożonych, ale latem lepiej wykorzystać sezonowe. Polecam!!!
Składniki:
- 1 kg schabu
- 2 czerwone cebule
- 6 ząbków czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 duża marchewka
- 1 mrożony miks warzyw (450g): czerwona fasola, zielona fasolka, kukurydza, groszek
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
Schab umyć, pokroić w małe paski. Doprawić solą, pieprzem, czerwoną papryką i podsmażyć na 1-2 łyżkach rozgrzanego oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i przesmażyć. Zalać wodą (tak, aby przykryła całość – ok. 2 szklanek) i gotować pod przykryciem 30 minut. Dodać pokrojone w mniejsze kawałki papryki, pokrojoną w plasterki marchewkę oraz mrożoną fasolę, fasolkę, kukurydzę, groszek i dusić kolejne 30 minut – do miękkości mięsa i warzyw. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i pogotować chwilę razem.
Smacznego!