Uwielbiam meksykańskie dania, zwłaszcza te jednogarnkowe : ) Przygotowuję je zawsze w dużej ilości, a odgrzewane kolejnego dnia smakują jeszcze lepiej! Tym razem zamiast naszego ulubionego gulaszu przygotowałam schab po meksykańsku i ta wersja jest równie pyszna. W większości użyłam warzyw mrożonych, ale latem lepiej wykorzystać sezonowe. Polecam!!!
Składniki:
- 1 kg schabu
- 2 czerwone cebule
- 6 ząbków czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 duża marchewka
- 1 mrożony miks warzyw (450g): czerwona fasola, zielona fasolka, kukurydza, groszek
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
Schab umyć, pokroić w małe paski. Doprawić solą, pieprzem, czerwoną papryką i podsmażyć na 1-2 łyżkach rozgrzanego oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i przesmażyć. Zalać wodą (tak, aby przykryła całość – ok. 2 szklanek) i gotować pod przykryciem 30 minut. Dodać pokrojone w mniejsze kawałki papryki, pokrojoną w plasterki marchewkę oraz mrożoną fasolę, fasolkę, kukurydzę, groszek i dusić kolejne 30 minut – do miękkości mięsa i warzyw. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i pogotować chwilę razem.
Smacznego!
Smacznie wygląda też lubię robić obiad z górką ale motywacja inna bo odpada gotowanie kolejnego dnia 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Chętnie zrobię takie coś innego 🙂
Autor
Polecam 🙂
Wspaniały obiad 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Smakowicie 😀
Autor
Dziękuję 🙂
Uwielbiam takie „gulaszowe” wynalazki a ze schabem to już w ogóle.
Autor
W takim razie koniecznie wypróbuj 🙂
Będę robić 🙂
Autor
Super, daj znać jak posmakowało 🙂
Super obiadek nie miałam mrożonki ale zrobiłam z warzywami w puszce tylko dodałam na sam koniec i krócej mięso prazylam 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Można to jeść bez końca
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂
Mniam mniam 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Super ❤️
Autor
Cieszę się, że przepis się spodobał 🙂
Wyszło pycha 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂