Schab po bałkańsku to świetna alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Delikatne, duszone mięso w pomidorowym sosie z warzywami, idealnie się sprawdzi, gdy nie macie zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, a szybko potrzebujecie czegoś ze spektakularnym efektem : ) Danie jest bardzo treściwe, przepysznie smakuje również odgrzewane kolejnego dnia. Polecam!!!
Składniki:
- 1/2 kg schabu bez kości
- 1 cebula
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 250 g pieczarek
- 4 ogórki korniszony
- 150 g koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, słodka czerwona papryka, oregano, łyżeczka cukru
Schab pokroić w paski, doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i podsmażyć na łyżce mocno rozgrzanego oleju. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w plasterki, dodać do mięsa. Papryki pokroić w paski, dorzucić na patelnię, wymieszać i podsmażać razem. Podlać wodą tak, aby delikatnie przykrywała mięso z warzywami. Ogórki pokroić w plasterki, dodać na patelnię wraz z koncentratem pomidorowym, oregano i cukrem. Wymieszać i dusić pod przykryciem przez kilkanaście minut, do miękkości mięsa.
Smacznego!
Pychotka 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Wygląda pysznie a z czym podajesz taki obiadek? Jakieś dodatki czy bardziej jako gęsta zupa?
Autor
Można podawać z kaszą, ryżem, czy ziemniakami, ale jeśli lubisz nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść z chlebem w formie gęstej zupy 🙂
Super ❤️
Autor
Dziękuję 🙂
Mniam 😍
Autor
Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂
Moje klimaty 🙂 ja tam akurat mam słabość do schabowego zwłaszcza w wersji smażonej 🙂
Autor
W takim razie koniecznie wypróbuj 🙂 Tradycyjnego schabowego też lubię, ale najbardziej jak mi go ktoś usmaży 😉
Wyszło super !!! mniam mniam i mąż jaki też zachwycony bo u nas głównie króluje drób na codzień 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂
Pycha 🙂 mięsko mięciutkie a sosik palce lizać 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Pyszny obiadek 🙂 u nas z młodymi ziemniaczkami <3
Autor
Świetne połączenie 🙂 Super, że posmakowało 🙂