Przyznam szczerze, że do tej pory szpinak rzadko gościł w naszej kuchni ; ) Od przedszkola pozostały mi złe skojarzenia, kiedy to szpinak był uważany za zło ostateczne : ) Na szczęście dzięki temu, iż od firmy FRoSTA otrzymałam zestaw szpinaków do przetestowania mogę ponownie się do niego przekonać. Roladki ze szpinakiem robiłam bardziej z myślą o moim mężu, ale bardzo pozytywnie zaskoczyłam się uzyskanym efektem! ; ) Farsz przygotowany ze szpinaku i sera feta był pyszny! Zaletą tego siekanego szpinaku na pewno jest fakt, że jest on bez żadnych dodatków, dzięki czemu mogłam go doprawić zgodnie z naszymi upodobaniami ; ) Gorąco polecam!!!
Składniki na 10 roladek:
- 1 kg schabu
- 450 g szpinaku siekanego FRoSTA
- 200 g sera feta
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, bazylia
- 2 jajka, bułka tarta
- 4 łyżki oleju
Schab pokroić na plastry i dokładnie rozbić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Szpinak rozmrozić, podsmażyć na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i bazylię do smaku. Tak przygotowaną masą smarować rozbite kotlety i dodać ser feta pokrojony w kostkę. Zwijać roladki, następnie obtoczyć je w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Smacznego : )