Schab faszerowany szpinakiem i serem feta

Przyznam szczerze, że do tej pory szpinak rzadko gościł w naszej kuchni ; ) Od przedszkola pozostały mi złe skojarzenia, kiedy to szpinak był uważany za zło ostateczne : ) Na szczęście dzięki temu, iż od firmy FRoSTA otrzymałam zestaw szpinaków do przetestowania mogę ponownie się do niego przekonać. Roladki ze szpinakiem robiłam bardziej z myślą o moim mężu, ale bardzo pozytywnie zaskoczyłam się uzyskanym efektem! ; ) Farsz przygotowany ze szpinaku i sera feta był pyszny! Zaletą tego siekanego szpinaku na pewno jest fakt, że jest on bez żadnych dodatków, dzięki czemu mogłam go doprawić zgodnie z naszymi upodobaniami ; ) Gorąco polecam!!! 


 

Składniki na 10 roladek:

  • 1 kg schabu
  • 450 g szpinaku siekanego FRoSTA
  • 200 g sera feta
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, bazylia
  • 2 jajka, bułka tarta
  • 4 łyżki oleju

Schab pokroić na plastry i dokładnie rozbić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Szpinak rozmrozić, podsmażyć na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i bazylię do smaku. Tak przygotowaną masą smarować rozbite kotlety i dodać ser feta pokrojony w kostkę. Zwijać roladki, następnie obtoczyć je w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Smacznego : )

 


 


 


Komentarzy: 25

  1. Marta
    Autor
    30 maja 2012 / 13:42

    Muszę przyznać, że roladki były pyszne i bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły:)

  2. 30 maja 2012 / 14:28

    Lubię takie cuda mięsne ze szpinakiem 🙂

    • Marta
      Autor
      30 maja 2012 / 14:53

      Ja od teraz również 😀

  3. menia
    1 czerwca 2012 / 13:44

    Schab ze spzinakiem to jest to, pycha!

  4. rori.blogspot.com
    4 czerwca 2012 / 22:01

    Szpinak jest pyszny! jako dziecko nie znosilam go, nawet zwrocilam raz na talerz;P ten od frosty to jeden z lepszych.pozdr.

  5. 7 czerwca 2012 / 20:56

    Świetny przepis, na pewno wypróbuję 🙂

  6. 12 czerwca 2012 / 18:51

    Fajny przepis, tym bardziej, że ostatnio polubiłem szpinak

  7. 3 września 2012 / 21:52

    bardzo smaczne roladki. zrobilam je na zeszly weekend i wszyscy domownicy byli bardzo zadowoleni. dzieki!!!

    • Marta
      Autor
      3 września 2012 / 21:56

      Super, bardzo się cieszę 😀

  8. 19 stycznia 2013 / 21:00

    Do tej pory ze szpinakiem robiłam tlko makaron a jutro będę robiła te roladki. 🙂

    • Marta
      Autor
      19 stycznia 2013 / 21:07

      Polecam 😉

    • Marta
      Autor
      20 stycznia 2013 / 2:42

      Polecam 😀

  9. Maria
    30 stycznia 2013 / 15:54

    Witam,
    twoje roladki wyglądają pysznie, początkująca jestem zatem podpowiedz proszę, jak długo nalezy je smażyć na patelni, żeby były ok

    • Marta
      Autor
      30 stycznia 2013 / 17:01

      Dziękuję, smażę je ok. 15 – 20 min w zależności od tego jak cienko rozbiję mięso 🙂

  10. Mary_Lu
    11 kwietnia 2013 / 18:03

    Brzmi pysznie 🙂 Ja dziś robię z piersi z kurczaka, zobaczymy jak mi wyjdzie, ale podjadłam farszu – szpinaku PYCHAAAA 🙂

  11. Marta
    Autor
    11 kwietnia 2013 / 18:20

    Życzę smacznego:) z kurczakiem tez lubię:)

  12. Mary_Lu
    13 kwietnia 2013 / 15:38

    PYCHA !!!!! 🙂

  13. Marta
    13 kwietnia 2013 / 15:45

    Super, ze smakowalo:)

  14. ulllaaaklara
    5 sierpnia 2015 / 11:29

    Mam pytanko,
    mój chłop zrezygnował z ziemniaków, a więc co mogę do tych roladek podać w zamian? Ryż będzie chyba za suchy, chyba, że jakieś risotto, ale jakie?
    Macie jakieś pomysły?

    pozdrawiam,
    ulllaaaklara

    • Marta
      Autor
      6 sierpnia 2015 / 0:56

      Risotto to świetny pomysł! Jak dla mnie wybrałabym pomidorowe (ryż + bulion + pomidory świeże/z puszki + suszone pomidory + koncentrat pomidorowy + cebula, czosnek, cukier, sól, pieprz) mniam 🙂

  15. Wiesława
    8 grudnia 2016 / 17:48

    czy trzeba próżyć ?

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2016 / 20:29

      Osobiście podsmażam na rozgrzanym oleju 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
15 + 21 =