Site icon marta-gotuje.pl

Schab duszony z cebulą

Nie przepadam za schabem w formie smażonych kotletów, zdecydowanie bardziej odpowiada mi forma duszona np. z cebulą : ) Dzisiejsza odsłona to kolejny klasyczny, prosty przepis po który sięgam bardzo często, gdy brakuje mi czasu i pomysłu na obiad. Nie planowałam umieszczać go na blogu, ale sądząc po Waszych komentarzach, także takie przepisy przypadają Wam do gustu ; ) Polecam!!!



Składniki :

  • 1/2 kg schabu bez kości
  • 3-4 cebule
  • sól, pieprz, odrobina wody i mąki, łyżka oleju

Schab umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Doprawić solą i pieprzem z obu stron. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę. Dodać kawałki schabu, podsmażyć z obu stron. Zalać wodą mniej więcej do wysokości mięsa. Dusić pod przykryciem ok. 90 min. (lubię kiedy mięso prawie się rozpada ; ) Na koniec dodać wodę wymieszaną z mąką (ok. 1/3 szklanki wody + 2 łyżki mąki, konsystencja zaklepki powinna być mniej więcej jak gęsta śmietana). Nie trzeba dolewać całości, należy regulować ilość zgodnie z gęstością sosu, który chcemy uzyskać.

Smacznego : )



Exit mobile version