Nie przepadam za schabem w formie smażonych kotletów, zdecydowanie bardziej odpowiada mi forma duszona np. z cebulą : ) Dzisiejsza odsłona to kolejny klasyczny, prosty przepis po który sięgam bardzo często, gdy brakuje mi czasu i pomysłu na obiad. Nie planowałam umieszczać go na blogu, ale sądząc po Waszych komentarzach, także takie przepisy przypadają Wam do gustu ; ) Polecam!!!
Składniki :
- 1/2 kg schabu bez kości
- 3-4 cebule
- sól, pieprz, odrobina wody i mąki, łyżka oleju
Schab umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Doprawić solą i pieprzem z obu stron. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę. Dodać kawałki schabu, podsmażyć z obu stron. Zalać wodą mniej więcej do wysokości mięsa. Dusić pod przykryciem ok. 90 min. (lubię kiedy mięso prawie się rozpada ; ) Na koniec dodać wodę wymieszaną z mąką (ok. 1/3 szklanki wody + 2 łyżki mąki, konsystencja zaklepki powinna być mniej więcej jak gęsta śmietana). Nie trzeba dolewać całości, należy regulować ilość zgodnie z gęstością sosu, który chcemy uzyskać.
Smacznego : )
Pyszny obiadek 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Klasyka, super 🙂
Autor
Również lubię klasyczne smaki 🙂
Takie obiady lubię, szybko, smacznie i treściwie 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Uwielbiam takie dania!
Autor
Cieszę się, że przepis przypadł do gustu:)
W prostocie siła 🙂
Autor
Zdecydowanie 🙂
Oj, mój mąż na pewno się ucieszy jak jutro na obiad dostanie taki schabik 🙂 Super przepis 😉
Autor
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂
takie klasyczne i proste obiady również bardzo lubię 🙂
Autor
U nas to samo:)
Fajny pomysł, proste a sama tak nie robiłam 🙂
Autor
Polecam wypróbować 🙂
Na pewno będzie dobre, warto sprawdzić 🙂
Autor
Polecam wypróbować 🙂
Jestem właśnie w trakcie przygotowania dania. Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Autor
Mam nadzieję, że smakowało 🙂
Przepyszny i prosty do zrobienia, dzięki 🙂
Autor
Bardzo proszę, super, że posmakowało 🙂
Wszystko się pysznie udało od siebie dodałam czosnek 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakowało 🙂
Juhu, wlasnie jestem w trakcie robienia 🙂 mam nadzieję, że rowniez bedzie smakowac 🙂 Pozdrawiam
Autor
Super i również mam taką nadzieję 😉 Pozdrawiam 🙂
W szsybkowaru robi się taki 5 razy szybciej – palce lizoć
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂