Uwielbiam sałatki, które są nie tylko skarbnicą zdrowia, ale także świetnie sprawdzają się w roli śniadania, kolacji, a nawet lekkiego obiadu w ciepłe dni. Awokado z tuńczykiem to ostatnio jedno z moich ulubionych połączeń, które bardzo Wam polecam. Całość zwieńczyłam lekkim majonezowym sosem z czosnkową nutą. Pysznie, szybko i pożywnie : )
Składniki (2 porcje):
- 1 awokado
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 100 g miksu sałat
- 2 cebulki dymki
- 1/2 czerwonej papryki
- parmezan do posypania
Składniki na dressing majonezowy:
- 1 łyżka majonezu Kieleckiego lekkiego
- 75 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Awokado obrać, usunąć pestkę, pokroić wraz z papryką i dymką na mniejsze kawałki. Dodać do miksu sałat wraz z kawałkami odsączonego tuńczyka. Przygotować dressing: majonez wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, ponownie wymieszać. Polać przygotowaną sałatkę, udekorować wiórkami parmezanu.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z marką Społem