Przepyszna, sałatka z rukolą, malinami i mozzarellą na pewno podbije Wasze serca. Błyskawiczna do przygotowania, lekka i pyszna! Idealne połączenie słodko-kwaśnego dressingu i owoców z wytrawnymi dodatkami. Do przygotowania dressingu użyłam oleju rzepakowego, który ma bardzo wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i optymalny pod względem żywieniowym stosunek omega-6:omega-3 wynoszący 2:1. Jego dodatek zwiększa wchłanianie witamin zawartych w warzywach i owocach, które są rozpuszczane w tłuszczach. Same korzyści!
Dodatkowo dzięki temu, że olej rzepakowy ma neutralny smak świetnie sprawdza się również w innych przepisach, możemy dodawać go zarówno do słonych, jak i słodkich dań.
Więcej informacji o korzyściach płynących ze stosowania oleju rzepakowego w codziennej diecie znajdziecie na stronie pokochajolejrzepakowy.eu
Sałatka:
- 50 g rukoli
- garść pomidorków koktajlowych
- 125 g sera mozzarella
- 50 g malin
- garść płatków migdałowych
Rukolę ułożyć na talerzu. Dodać pomidorki przekrojone na połówki i ser porwany na kawałki. Ułożyć maliny, posypać migdałami.
Dressing:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżki syropu klonowego
- sok z połowy cytryny
- posiekane listki świeżej mięty
Wszystkie składniki wymieszać. Przed podaniem polać sałatkę.
Smacznego!
–
–
–
–
Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych