Sałatka nicejska to jedna z najbardziej znanych francuskich sałatek. Mnogość jej wersji, których miałam okazję próbować jest bardzo, bardzo duża, dlatego mam nadzieję, że moja propozycja przygotowana z dostępnych akurat w lodówce składników przypadnie Wam do gustu ; ) Sałatka jest pyszna, bardzo prosta i szybka do przygotowania, gorąco polecam!!!
- 4 duże jajka
- 100 g miksu sałat
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mały ogórek zielony
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
Składniki na dressing:
- 1 łyżka oleju/oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- pieprz
Jajka zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 6 minut. Odcedzić zalać zimną wodą, obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Tuńczyka odcedzić, wymieszać z sałatą, pokrojoną w mniejsze kawałki papryką i ogórkiem oraz ćwiartkami pomidorków koktajlowych i cebulą pokrojoną w piórka. Wszystkie składniki na dressing wymieszać, dodać do sałatki i ponownie wymieszać. Na koniec przełożyć jajka, delikatnie mieszając.
Smacznego!