Sałatka brokułowa, z której przygotowaniem poradzi sobie każdy : ) Pyszna, kolorowa, idealnie sprawdzi się na śniadanie, kolację, czy dodatek do grillowanych potraw. W wersji dla mięsożerców rewelacyjnie smakuje również z dodatkiem kurczaka. Polecam!!!
Składniki:
- 1 brokuł
- 4 jajka (wielkość L)
- 150 g sera feta
- 1 czerwona papryka
- 150 g kukurydzy
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego + 2 łyżki majonezu + 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować na parze (lub w wodzie) do miękkości ok. 10 minut. Przestudzić. Jajka przełożyć do małego garnka z wodą, zagotować i od czasu wrzenia gotować 6 minut. Następnie zalać zimną wodą, obrać i pokroić w dużą kostkę. Paprykę i ser feta pokroić w kostkę. Kukurydzę wyjąć z puszki, przepłukać i odsączyć. Wszystkie powyższe składniki wymieszać. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Całość przelać do sałatki, wymieszać. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!