Sałatka Big Mac inspirowana znanym większości z nas hamburgerem : ) Nie tylko efektownie wygląda, ale również świetnie smakuje i sprawdzi się na każdej imprezie, czy rodzinnym spotkaniu. Koniecznie wypróbujcie. Polecam!!!
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 6 plastrów żółtego sera
- 4 duże bułki hamburgerowe
- 1 sałata lodowa
- 1 czerwona papryka
- 1 pomidor
- 2 duże ogórki konserwowe
- sól, pieprz, słodka czerwona papryka
Mięso mielone podsmażyć do czasu, aż zmieni kolor. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką, wymieszać. Na wierzchu ułożyć plastry żółtego sera i podgrzewać do czasu aż się rozpuści (można przykryć patelnię pokrywką). Przestudzić. Bułki przekroić na dwie połówki. Górne części z sezamem odłożyć na bok (jeśli sałatkę planujecie podać na imprezie można je przekroić na ćwiartki, aby łatwiej było nakładać), dolne części bułek przekroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku (150 C termoobieg) przez 10 min. Opcjonalnie przed włożeniem do piekarnika można grzanki posypać małymi wiórkami z masła. Przestudzić. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę, sałatę w mniejsze kawałki, ogórki w plasterki.
Składniki na sos:
- 8 łyżek majonezu
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżki musztardy
- 6 małych korniszonów lub ogórków konserwowych
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- pieprz
Cebulę i ogórki drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Złożenie sałatki:
- Połowa grzanek
- Połowa mięsa z serem
- Połowa sosu
- Papryka z pomidorem
- Połowa sałaty
- Połowa grzanek
- Połowa mięsa z serem
- Połowa sosu
- Ogórki konserwowe
- Sałata
- Górna część bułek z sezamem
Smacznego!
Rewelacyjny pomysł!!!
Autor
Dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Super będzie na sylwestra 🙂
Autor
Mam nadzieję, że posmakowało 🙂
Pycha 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Wow 😃
Autor
Dziękuję 🙂
Pyszna jest smakuje zupełnie jak Big mac ale wiadomo o niebo zdrowsza! No nie spodziewałam sie takiego rezultatu 🙂
Autor
Cieszę się bardzo!!! 🙂
Składniki niby zwyczajne ale… TEN SOS! Jak z McDonalds i on naprawde robi tu robote 🙂 będę też korzystać do burgerów <3
Autor
To prawda, sos to już połowa sukcesu, do burgerów też idealny 🙂
Ekstra 😋😋😋
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Pyszna polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Genialna goście zachwyceni dziekuje bardzo lubie Twoje przepisy 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Jestem zachwycona 😍 Sałatka została pochłonięta 😉
Autor
Ogromnie się cieszę <3 🙂
Pomysł jest świetny 🙂 Polecam moje koktajle:
Autor
Dziękuję 🙂
Pyszna !
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Sałatka jest genialna na górze też zrobiłam grzanki 🙂
Autor
Super <3
Genialna!!!
Autor
Super, że posmakowała 🙂
ta sałatka jest cudowna a miny gości bezcenne 🙂
Autor
Super 🙂
A KIEDY JA ROBIC W DNIU IMPREZY CZY DZIEŃ PRZED.
Autor
W dniu imprezy, nie trzeba robić z dużym wyprzedzeniem. Przed podaniem chłodzę zazwyczaj kilka godz. w lodówce żeby smaki się przegryzły, ale grzanki nadal zachowały chrupkość. Na wieczorną imprezę, poranne przygotowanie będzie optymalne 🙂
Wyszła rewelacyjnie hit na imprezie 🙂
Autor
Super, bardzo mi miło 🙂
Pyszna sałatka w końcu coś nowego niż te co znam 🙂
Autor
Super, że posmakowała 🙂 Nowe smaki zawsze mile widziane 😉
Rzadko zaglądam na portale i blogi ale Pani przepisom ufam jak żadnym 🙂 zawsze mi wszystko wychodzi a mam dwie lewe ręce w kuchni (i nie nie jestem leworęczna) Sałatka pycha 🙂
Autor
Jaka cudowna wiadomość, bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam 🙂
Sałatka jest przepyszna 😋 hit imprezy 😉
Autor
Super, ogromnie się cieszę 🙂
Sałatka jest rewelacyjna taka nieoczywista i coś innego zrobiła furorę u mnie i znajomych 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowała 🙂
Sałatka super cos innego i pyszna jedyne zastrzeżenie ze maks na dwa dni pózniej grzanki za bardzo miękną ale następnym razem najwyżej grzanki dołożę na świeżo 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂 sałatkę najlepiej przygotować w dniu podania 🙂
Rewelacja ❤️
Autor
Cieszę się, że posmakowała 🙂
Mięso mielone wołowe czy wieprzowe? Jak usmażyć mielone?
Autor
Oba się sprawdzą, ja użyłam wołowego. Smażę do czasu aż mięso zmieni kolor, później doprawiam, kładę żółty ser i trzymam na ogniu jeszcze do czasu, aż się rozpuści 🙂