S.O.S. -owy konkurs ; )


S.O.S.

Tym razem chciałabym Was zaprosić na szybki, weekendowy konkurs z marką Winiary : )

Osoba, która zaproponuje najciekawsze danie z sosem, otrzyma specjalne naczynie do ich serwowania wraz z kompletem Sosów Pomysłowych ; )

Na Wasze odpowiedzi czekam do końca niedzieli. Powodzenia!
Wyników konkursu szukajcie w komentarzach pod tym wpisem : )

Komentarzy: 19

  1. 1 marca 2013 / 11:52

    To ja pierwsza:)
    Proponuję zapiekankę z makaronem, warzywami i mięsem mielonym zapiekana pod sosem beszamelowym:)

    Składniki
    – 250 g makaronu np. świderki
    – 1/2 kilograma mięsa mielonego
    – 2 czerwone papryki
    – 3 marchewki
    – puszka kukurydzy
    – duża cebula
    – koncentrat pomidorowy
    – 400 g sera żółtego
    sól
    – pieprz
    – sos beszamelowy Winiary

    Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu.
    Marchewkę obrać pokroić w plasterki i ugotować w osolonej wodzie około 10 minut.
    Papryki opłukać i włożyć do nagrzanego piekarnika, trzymać tak długo aby nam zeszła skórka. Potem pokroić ją na paseczki.
    Na oliwie usmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać mięso. Przyprawić je solą i pieprzem. Na sam koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy.
    W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: makaron kukurydzę, marchew, paprykę , mięso, oraz sos beszamelowy pomieszany z serem żółtym. Powinny nam wyjść trzy warstwy. Na samym wierzchu powinien być sos z beszamelowy z serem.

    Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i, piec około 20 minut.

    Smacznego!

  2. Marta
    Autor
    1 marca 2013 / 12:06

    🙂

  3. Marta
    1 marca 2013 / 12:11

    Zapiekanka z makaronem i kurczakiem pod sosem beszamelowym.Moze zbyt banalna ale jaka pyszna

    -makaron muszelki
    -pierś z kurczaka
    -pieczarki
    -cebula
    -olej
    -czosnek
    -przyprawy: bazylia,papryka,pieprz,sól,gałka muszkatołowa
    Pokrojoną pierś z kurczaka posyp przyprawami i startym czosnkiem.
    Zalac odrobiną oleju i odstawic żeby się przegryzło.
    Cebulę drobno posiekac.
    Pieczarki obrac i pokroic na cienkie plasterki.Podsmażyc wszystko na oleju.Smażyc nie za długo,żeby nie były za suche.
    Posolic i dodac pieprz.Następnie podsmażyc piers z kurczaka.Ugotowac makaron al dente.Rozłożyc go w naczyniu zaroodpornym na to kurczaka,nastepna warstwa pieczarki z cebula, na to makaron, na to polac sosem BESZAMELOWYM DO ZAPIEKANEK WINIARY (przygotowac wedlug przepisu na opakowaniu ) posypac zoltym serem.Zapiekac pod przykryciem 30 minut w temp.200 stopni. POLECAM i Smacznego

  4. 1 marca 2013 / 12:17

    Uwielbiam sosy owoce, stąd też taki proponuję. Nie potrafiłam zdecydować się czy bardziej lubię sos z mango, czy sos z granatów. Ostatecznie wygrał ten pierwszy. Stąd moja propozycja:

    Świeży dorsz w sosie z mango i pomarańczy:

    świeży dorsz – 500 gram
    oliwa z oliwek – do natarcia ryby
    rozmaryn – do natarcia ryby
    pieprz, sól – do natarcia ryby
    mango – 1 średnie
    papryka czerwona – 1 mała
    pomarańcza – 1 mała
    oliwa z oliwek – 1 łyżka
    brązowy cukier – 1 łyżeczka
    kurkuma – 1/2 łyżeczki
    sok z cytryny – 2 łyżki
    pieprz cytrynowy, sól
    oliwa z oliwek

    Rybę przygotowujemy 2-3 godziny przed smażeniem. Dorsza myjemy, układamy na folii aluminiowej, nacieramy oliwą z oliwek, pieprzem, solą, rozmarynem. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki.
    Przed smażeniem kroimy w kostkę mango, w kosteczkę paprykę i wyciskamy sok z pomarańczy. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i dusimy na niej paprykę kilka minut. Następnie dodajemy mango, sok z pomarańczy, brązowy cukier, pieprz, sól i kurkumę. Mieszamy i gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje.
    Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek. Wyciągamy z lodówki rybę, kroimy na mniejsze filety i skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy z dwóch stron aż mięso ryby będzie białe.
    Podajemy rybę polaną sosem, z kawałkami mango i papryki. Pasować będzie tu też ryż. 🙂

    Zdjęcia potrawy u mnie na blogu. 🙂
    Pozdrawiam!

  5. Marysia
    1 marca 2013 / 20:24

    Kotlety ziemniaczane z sosem z pieczarek.

    Kotleciki:
    ziemniaki ugotowane mogą być z dnia poprzedniego przepuścić przez maszynkę lub dobrze ugnieść (lub ugotować 1/2 kg i przepuścić przez preskę).Do ostudzonych dać 1 jajko, 1 dobrze pełną łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 niepełna szklanka mąki zwykłej, sól, pieprz do smaku. wszystkie składniki ze sobą połączyć i z tego ciasta robić kotleciki lekko spłaszczone. Obtoczyć w bułce tartej(przed smażeniem zgarnąć bułkę, żeby się nie przypalała w trakcie smażenia) i smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
    Sos pieczarkowy:
    około 30 dag pieczarek umyć, obrać i pokroić w plasterki. W rondlu rozgrzać tłuszcz i usmażyć pieczarki, posolić i popieprzyć, gdy już woda z pieczarek odparuje dodać1 cebulę pokrojoną w kostkę i dalej smażyć, aż cebula się zeszkli, następnie zalać 1 szklanką bulionu (lub po prostu szklanką wody). poddusić tak ok. 15 -20 minut następnie robimy zawiesinę z mąki i wody i zagęszczamy sos do takiej gęstości jaką lubimy.
    Usmażone kotlety polewamy sosem pieczarkowym.

  6. 1 marca 2013 / 21:20

    fajny konkurs- zastanowię się nad sosem:)
    Ps. akcja gotowanie za głosowanie już trwa:)

  7. Agunia
    1 marca 2013 / 21:36

    Uwielbiam egzotyczne smaki, stad moja propozycja;)
    Składniki:
    200 g schabu (około dwa plastry)
    1 żółta papryka
    ½ białej cebuli
    330 ml śmietanki 30%
    ½ papryczki chili (bez pestek)
    ½ łyżeczki ostrej papryki (przyprawa)
    ok 150-200 g świeżego ananasa
    3 czubate łyżki masła orzechowego
    pęczek pietruszki
    sól
    pieprz
    Marynata do schabu:

    ½ łyżeczki papryki ostrej
    ½ łyżeczki papryki wędzonej
    1 łyżka masła orzechowego
    1 cm startego świeżego imbiru
    3 łyżki wiórków kokosowych
    3-4 łyżki oliwy
    sól
    pieprz

    Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy schab pokrojony w paseczki. Mięso w marynacie odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
    Schab z marynatą wykładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę żółtą, drobno posiekaną papryczkę chili i cebulę. Dusimy, aż papryka zmięknie. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę (niezbyt drobną) ananasa. Zalewamy śmietanką, dokładamy masło orzechowe i dokładnie mieszamy, tak aby masło ze śmietanką się połączyły. Na koniec dorzucamy posiekaną pietruszkę oraz przyprawiamy papryką ostrą, pieprzem i solą do smaku:)

  8. 2 marca 2013 / 11:04

    Zapiekane łódeczki ziemniaczane, skropione sosem beszamelowym 😉

    Każdego ziemniaka dokładnie umyj i przekrój na pół wzdłuż szerszej strony, by utworzyły kształt łódeczek. Wydrąż miąższ, by zrobić miejsce na nadzienie.

    Czym nadziewamy? Na co akurat mamy ochotę! Może być to szpinak z twarogiem lub fetą, podsmażony i dobrze doprawiony boczek z cebulką, podsmażone mięso mielone w pomidorach, a nawet kryzysowe parówki z pieczarkami.

    Farszem nadziewamy każdego ziemniaka tak, by zrobić jeszcze trochę miejsca na nalanie sosu beszamelowego 😉 posypać startym serem żółtym lub mozzarellą i zapiekać. Sosem można także polać po wyjęciu z piekarnika gorących ziemniaczków!

    Pozdrawiam, Kokilka (kokilka.blogspot.com – aleks.bell@wp.pl)

  9. 2 marca 2013 / 20:10

    Roladki z piersi indyka z sosem koperkowym

    Składniki:
    -filet z indyka podzielony na kotleciki
    -tyle słupków sera żółtego, sera fety i czerwonej papryki, ile kotlecików z indyka
    -masło
    -przyprawy, pieprz, sól
    -mąka, bułka tarta i jajko do panierowania

    Kotleciki z piersi indyka delikatnie rozbić (nie mogą być za grube). Oprószyć solą i pieprzem. Na każdy kotlecik położyć słupek sera żółtego, sera fety i paprykę. Można też położyć kawałeczek masła.

    Tak przygotowanego kotlecika ściśle zawinąć w roladkę tak, aby nadzienie z każdej strony było zabezpieczone mięsem. Aby mieć pewność, że roladki nie rozwalą się w dalszej obróbce, dobrze jest je „zszyć” szpilkami do mięsa lub wykałaczkami.
    Roladki panierować w mące, jajku i bułce (można też przygotować wersję bez panierki). Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor (nie muszą być bardzo przypieczone, bo będą dopiekać się jeszcze w piekarniku). Usmażone roladki włożyć do cieniutko wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Naczynie wstawić do zimnego piekarnika, nastawić piekarnik na 180 stopni. Od momentu, kiedy piekarnik osiągnie tą temperaturę piec roladki około 15-20 minut. Można przez pierwsze 10 minut piec pod przykryciem, a potem naczynie odkryć.
    Podawać na ciepło z sosem koperkowym.

  10. Anecia
    2 marca 2013 / 21:58

    Chyba jestem jako ostatnia:)
    Chciałabym sie pochwalić moim daniem,które jest uwielbiane przez moją rodzinie i moje oczywiście to ,,KURCZAK SOSIE CURRY WRAZ Z JOGURTEM”
    Potrzebujemy:
    1 podwójną pierś z kurczaka
    jogurt naturalny – 1 szklanka
    2 średnie cebule
    pomidory z puszki – 1 szklanka
    2 ząbki czosnku (według uznania kto jak lubi jaka ostrość ma być)
    3 łyżki soku z cytryny
    oliwa (do smażenia)
    1 kostke drobiowa
    Przyprawy:
    szczypta czarnego pieprzu
    łyzeczka gorczycy
    łyżeczka kolendry
    łyżeczka chilli
    1 łyzka pokruszonego kardamonu,imbiru
    2 łyżeczki kurkumy,kminu rzymskiego zmielonego
    20 ziarenek gozdzików
    1łyżka imbiru

    Najpierw przygotowujemy maynate do mięsa.
    3/4 szklanki jogurtu,sok z cytryny,kmin rzymski,pieprz,chilli i kurkuma.Wszystko to mieszamy.Mieso kroimy w drobna kastkę i zalewamy je marynata i dajemy do lodówki na 2godz.
    Cebule,czosnek i imbir kroimy w kostke.Na rozgrzana patelnie dodajemy oliwe dajemy ziarna gorczycy,kolendre,kardamon i goździki.Gdy przyprawy troche zbrazowieja dodajemy cebule,czosnek i imbir.Jak cebula sie zarumieni dajemy pomidory z puszki i to wszytko smażymy przez chwile,a na koniec dodajemy kurczaka z marynatą i jedna kostke drobiową i kotujemy na wolnym ogniu aż kurczak bedzie miękki i powstanie gesty sos. Podając to na góre daje jeszcze jedna łyżke jogurtu:)
    Pycha:)

  11. 3 marca 2013 / 11:39

    bardzo szybkie i tanie danie z naszym ulubionym sosem serowo-szpinakowym

    300 ml bulionu(moze byc z kostki)
    100 gram serka topionego(najlepiej z szynką)
    opakowanie świeżego szpinaku
    pieprz biały
    szczypta gałki muszkatołowej
    2 łyżki gęstej śmietany
    łyżka mąki
    ząbek czosnku

    makaron

    Bulion zagotować dodać serek topiony i czosnek,zblenderować calość.
    doprawić przyprawami i dodać mąke wymieszaną ze śwmietaną. cały czas mieszając zagotować-musi lekko zgęstniec.
    na koniec dodać upłukany szpinak.
    podawac z ugotowanym makaronem.pycha.
    szybkie tanie i bardzo smaczne

    pozdrawiam
    Olcia

    oluska86@interia.pl

  12. Renata D.
    3 marca 2013 / 19:06

    Witam!
    Z czterech proponowanych przez Winiary pomysłowych sosów miałam okazję do tej pory wypróbować tylko jeden, ale za to dwukrotnie. Był to sos pieczeniowy z maślaną nutą do kurczaka.
    Za pierwszym razem przygotowałam go według instrukcji zawartej na opakowaniu – kurczak wyszedł delikatny, soczysty i bardzo smaczny.
    Za drugim razem przygotowałam tort naleśnikowy z farszem z kurczaka i warzyw. Usmażyłam 8 naleśników, posłużyły mi one jako „blaty” do przekładania farszem. Farsz składał się z pokrojonego w kostkę kurczaka, startej marchewki, pokrojonych w plasterki pieczarek oraz pokrojonej w kosteczkę papryki. Wszystkie składniki włożyłam do garnka, przygotowałam sos Winiary i zalałam nim warzywa z kurczakiem. W tym sosie dusiły się ok. 30 minut. Całość doprawiłam solą, pieprzem oraz ostrą papryką.
    Na dno tortownicy położyłam 2 naleśniki, rozsmarowałam troszkę farszu i przykryłam kolejnymi dwoma naleśnikami, układałam tak pozostałe naleśniki.
    Na wierzchu ułożyłam plastry sera mozarella i zapiekałam w piekarniku ok. 20 minut tak aby ser się roztopił.
    Sos pieczeniowy wspaniale komponował się z kurczakiem i warzywami, a taki wytrawny tort smakował całej mojej rodzinie.
    Polecam wypróbować. 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!
    Renata D. – sheyla888@op.pl

  13. x
    3 marca 2013 / 20:17

    Pani Renata – na każdym blogu ten sam wpis :/

  14. Agnieszka
    3 marca 2013 / 22:57

    Witam 🙂 Ja zaproponuję niezwykle proste i szybkie w wykonaniu danie, a mianowicie pierś z kurczaka w sosie cebulowym 😀

    Składniki na 5 głodnych osób 🙂
    – 3 zupy cebulowe WINIARY (bądź zupy cebulowe zapiekane ciastem francuskim)
    – 5 piersi z kurczaka
    – 4 śmietany kremówki 250 ml

    Piersi z kurczaka myjemy pod ciepłą wodą i kroimy na niewielkie kawałki (nieco większe niż duży kęs). Dzielimy na 2 części, bo nie zmieszczą się do jednego naczynia żaroodpornego 😉 Wkładamy je warstwowo do naczynia i posypujemy zupą w proszku. Następnie kładziemy kolejną warstwę mięsa i proszku, i kolejną. Polewamy 2 śmietankami kremówkami. Z drugą połową robimy to samo.

    Zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut, aż kurczak stanie się odpowiednio miękki i soczysty.

    Smacznego 😀

  15. 3 marca 2013 / 23:16

    Sosem, który często używam i który ratuje mnie w awaryjnych sytuacjach jest sos beszamelowy do zapiekanek. Ale nie używam go do zapiekanek, tylko jako sos do dań z makaronem, bo wiadomo ze makaron i sos to idealna para.

    Ostatnio z sosem tym zrobiłam penne z kiełbasą, fasolką szparagową i parmezanem. Kiełbaski śląskie kroję w półplasterki, cebulę w talarki, a żółtą paprykę w kostkę i wszystko to duszę z 2-3 rozgniecionymi ząbkami czosnku. Makaron gotuję al dente. Fasolkę szparagową kroję na mniejsze kawałki i również gotuję. Makaron łączę z uduszonymi warzywami i kiełbasą. Całość zalewam sosem beszamelowym, który przygotowuję wg przepisu na opakowaniu, dokładnie mieszam i gotowe. Przed podaniem danie na talerzu posypuję parmezanem. W zależności od aktualnego stanu lodówki, danie to składa się często z różnych składników: kiełbasę zastępuję boczkiem lub piersią z kurczaka, warzywa też są róże. Jest tylko jeden stały element: sos beszamelowy. Jego zaletą jest to, że bez zapiekania również dobrze smakuje, a danie jest gotowe dużo szybciej niż by się je zapiekało w piekarniku.

  16. Marta
    Autor
    5 marca 2013 / 22:31

    Dziękuję wszystkim za udział w konkursie! Wasze propozycje bardzo przypadły mi do gustu i żałuję, że mogę wyróżnić tylko jedną osobę 🙁 Najbardziej spodobał mi się pomysł Aguni – sos na bazie masła orzechowego to dla mnie duże odkrycie. Gratuluję! Agunia podeślij mi proszę na maila swoje dane do wysyłki 🙂

  17. Renata D.
    6 marca 2013 / 11:40

    Gratulacje dla Aguni!
    Sos z dodatkiem masła orzechowego to dla mnie nowość, ale chętnie bym spróbowała.

  18. Aneta
    15 marca 2013 / 20:08

    Paczka właśnie dotarła :)Dziekuje i 9pozdrawiam 🙂

  19. Marta
    15 marca 2013 / 23:11

    Bardzo się cieszę, dziękuję za informację:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
4 + 17 =