Tym razem chciałabym Was zaprosić na szybki, weekendowy konkurs z marką Winiary : )
Osoba, która zaproponuje najciekawsze danie z sosem, otrzyma specjalne naczynie do ich serwowania wraz z kompletem Sosów Pomysłowych ; )
Na Wasze odpowiedzi czekam do końca niedzieli. Powodzenia!
Wyników konkursu szukajcie w komentarzach pod tym wpisem : )
To ja pierwsza:)
Proponuję zapiekankę z makaronem, warzywami i mięsem mielonym zapiekana pod sosem beszamelowym:)
Składniki
– 250 g makaronu np. świderki
– 1/2 kilograma mięsa mielonego
– 2 czerwone papryki
– 3 marchewki
– puszka kukurydzy
– duża cebula
– koncentrat pomidorowy
– 400 g sera żółtego
sól
– pieprz
– sos beszamelowy Winiary
Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu.
Marchewkę obrać pokroić w plasterki i ugotować w osolonej wodzie około 10 minut.
Papryki opłukać i włożyć do nagrzanego piekarnika, trzymać tak długo aby nam zeszła skórka. Potem pokroić ją na paseczki.
Na oliwie usmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać mięso. Przyprawić je solą i pieprzem. Na sam koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy.
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: makaron kukurydzę, marchew, paprykę , mięso, oraz sos beszamelowy pomieszany z serem żółtym. Powinny nam wyjść trzy warstwy. Na samym wierzchu powinien być sos z beszamelowy z serem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i, piec około 20 minut.
Smacznego!
Autor
🙂
Zapiekanka z makaronem i kurczakiem pod sosem beszamelowym.Moze zbyt banalna ale jaka pyszna
-makaron muszelki
-pierś z kurczaka
-pieczarki
-cebula
-olej
-czosnek
-przyprawy: bazylia,papryka,pieprz,sól,gałka muszkatołowa
Pokrojoną pierś z kurczaka posyp przyprawami i startym czosnkiem.
Zalac odrobiną oleju i odstawic żeby się przegryzło.
Cebulę drobno posiekac.
Pieczarki obrac i pokroic na cienkie plasterki.Podsmażyc wszystko na oleju.Smażyc nie za długo,żeby nie były za suche.
Posolic i dodac pieprz.Następnie podsmażyc piers z kurczaka.Ugotowac makaron al dente.Rozłożyc go w naczyniu zaroodpornym na to kurczaka,nastepna warstwa pieczarki z cebula, na to makaron, na to polac sosem BESZAMELOWYM DO ZAPIEKANEK WINIARY (przygotowac wedlug przepisu na opakowaniu ) posypac zoltym serem.Zapiekac pod przykryciem 30 minut w temp.200 stopni. POLECAM i Smacznego
Uwielbiam sosy owoce, stąd też taki proponuję. Nie potrafiłam zdecydować się czy bardziej lubię sos z mango, czy sos z granatów. Ostatecznie wygrał ten pierwszy. Stąd moja propozycja:
Świeży dorsz w sosie z mango i pomarańczy:
świeży dorsz – 500 gram
oliwa z oliwek – do natarcia ryby
rozmaryn – do natarcia ryby
pieprz, sól – do natarcia ryby
mango – 1 średnie
papryka czerwona – 1 mała
pomarańcza – 1 mała
oliwa z oliwek – 1 łyżka
brązowy cukier – 1 łyżeczka
kurkuma – 1/2 łyżeczki
sok z cytryny – 2 łyżki
pieprz cytrynowy, sól
oliwa z oliwek
Rybę przygotowujemy 2-3 godziny przed smażeniem. Dorsza myjemy, układamy na folii aluminiowej, nacieramy oliwą z oliwek, pieprzem, solą, rozmarynem. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki.
Przed smażeniem kroimy w kostkę mango, w kosteczkę paprykę i wyciskamy sok z pomarańczy. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i dusimy na niej paprykę kilka minut. Następnie dodajemy mango, sok z pomarańczy, brązowy cukier, pieprz, sól i kurkumę. Mieszamy i gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek. Wyciągamy z lodówki rybę, kroimy na mniejsze filety i skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy z dwóch stron aż mięso ryby będzie białe.
Podajemy rybę polaną sosem, z kawałkami mango i papryki. Pasować będzie tu też ryż. 🙂
Zdjęcia potrawy u mnie na blogu. 🙂
Pozdrawiam!
Kotlety ziemniaczane z sosem z pieczarek.
Kotleciki:
ziemniaki ugotowane mogą być z dnia poprzedniego przepuścić przez maszynkę lub dobrze ugnieść (lub ugotować 1/2 kg i przepuścić przez preskę).Do ostudzonych dać 1 jajko, 1 dobrze pełną łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 niepełna szklanka mąki zwykłej, sól, pieprz do smaku. wszystkie składniki ze sobą połączyć i z tego ciasta robić kotleciki lekko spłaszczone. Obtoczyć w bułce tartej(przed smażeniem zgarnąć bułkę, żeby się nie przypalała w trakcie smażenia) i smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
Sos pieczarkowy:
około 30 dag pieczarek umyć, obrać i pokroić w plasterki. W rondlu rozgrzać tłuszcz i usmażyć pieczarki, posolić i popieprzyć, gdy już woda z pieczarek odparuje dodać1 cebulę pokrojoną w kostkę i dalej smażyć, aż cebula się zeszkli, następnie zalać 1 szklanką bulionu (lub po prostu szklanką wody). poddusić tak ok. 15 -20 minut następnie robimy zawiesinę z mąki i wody i zagęszczamy sos do takiej gęstości jaką lubimy.
Usmażone kotlety polewamy sosem pieczarkowym.
fajny konkurs- zastanowię się nad sosem:)
Ps. akcja gotowanie za głosowanie już trwa:)
Uwielbiam egzotyczne smaki, stad moja propozycja;)
Składniki:
200 g schabu (około dwa plastry)
1 żółta papryka
½ białej cebuli
330 ml śmietanki 30%
½ papryczki chili (bez pestek)
½ łyżeczki ostrej papryki (przyprawa)
ok 150-200 g świeżego ananasa
3 czubate łyżki masła orzechowego
pęczek pietruszki
sól
pieprz
Marynata do schabu:
½ łyżeczki papryki ostrej
½ łyżeczki papryki wędzonej
1 łyżka masła orzechowego
1 cm startego świeżego imbiru
3 łyżki wiórków kokosowych
3-4 łyżki oliwy
sól
pieprz
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy schab pokrojony w paseczki. Mięso w marynacie odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Schab z marynatą wykładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę żółtą, drobno posiekaną papryczkę chili i cebulę. Dusimy, aż papryka zmięknie. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę (niezbyt drobną) ananasa. Zalewamy śmietanką, dokładamy masło orzechowe i dokładnie mieszamy, tak aby masło ze śmietanką się połączyły. Na koniec dorzucamy posiekaną pietruszkę oraz przyprawiamy papryką ostrą, pieprzem i solą do smaku:)
Zapiekane łódeczki ziemniaczane, skropione sosem beszamelowym 😉
Każdego ziemniaka dokładnie umyj i przekrój na pół wzdłuż szerszej strony, by utworzyły kształt łódeczek. Wydrąż miąższ, by zrobić miejsce na nadzienie.
Czym nadziewamy? Na co akurat mamy ochotę! Może być to szpinak z twarogiem lub fetą, podsmażony i dobrze doprawiony boczek z cebulką, podsmażone mięso mielone w pomidorach, a nawet kryzysowe parówki z pieczarkami.
Farszem nadziewamy każdego ziemniaka tak, by zrobić jeszcze trochę miejsca na nalanie sosu beszamelowego 😉 posypać startym serem żółtym lub mozzarellą i zapiekać. Sosem można także polać po wyjęciu z piekarnika gorących ziemniaczków!
Pozdrawiam, Kokilka (kokilka.blogspot.com – aleks.bell@wp.pl)
Roladki z piersi indyka z sosem koperkowym
Składniki:
-filet z indyka podzielony na kotleciki
-tyle słupków sera żółtego, sera fety i czerwonej papryki, ile kotlecików z indyka
-masło
-przyprawy, pieprz, sól
-mąka, bułka tarta i jajko do panierowania
Kotleciki z piersi indyka delikatnie rozbić (nie mogą być za grube). Oprószyć solą i pieprzem. Na każdy kotlecik położyć słupek sera żółtego, sera fety i paprykę. Można też położyć kawałeczek masła.
Tak przygotowanego kotlecika ściśle zawinąć w roladkę tak, aby nadzienie z każdej strony było zabezpieczone mięsem. Aby mieć pewność, że roladki nie rozwalą się w dalszej obróbce, dobrze jest je „zszyć” szpilkami do mięsa lub wykałaczkami.
Roladki panierować w mące, jajku i bułce (można też przygotować wersję bez panierki). Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor (nie muszą być bardzo przypieczone, bo będą dopiekać się jeszcze w piekarniku). Usmażone roladki włożyć do cieniutko wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Naczynie wstawić do zimnego piekarnika, nastawić piekarnik na 180 stopni. Od momentu, kiedy piekarnik osiągnie tą temperaturę piec roladki około 15-20 minut. Można przez pierwsze 10 minut piec pod przykryciem, a potem naczynie odkryć.
Podawać na ciepło z sosem koperkowym.
Chyba jestem jako ostatnia:)
Chciałabym sie pochwalić moim daniem,które jest uwielbiane przez moją rodzinie i moje oczywiście to ,,KURCZAK SOSIE CURRY WRAZ Z JOGURTEM”
Potrzebujemy:
1 podwójną pierś z kurczaka
jogurt naturalny – 1 szklanka
2 średnie cebule
pomidory z puszki – 1 szklanka
2 ząbki czosnku (według uznania kto jak lubi jaka ostrość ma być)
3 łyżki soku z cytryny
oliwa (do smażenia)
1 kostke drobiowa
Przyprawy:
szczypta czarnego pieprzu
łyzeczka gorczycy
łyżeczka kolendry
łyżeczka chilli
1 łyzka pokruszonego kardamonu,imbiru
2 łyżeczki kurkumy,kminu rzymskiego zmielonego
20 ziarenek gozdzików
1łyżka imbiru
Najpierw przygotowujemy maynate do mięsa.
3/4 szklanki jogurtu,sok z cytryny,kmin rzymski,pieprz,chilli i kurkuma.Wszystko to mieszamy.Mieso kroimy w drobna kastkę i zalewamy je marynata i dajemy do lodówki na 2godz.
Cebule,czosnek i imbir kroimy w kostke.Na rozgrzana patelnie dodajemy oliwe dajemy ziarna gorczycy,kolendre,kardamon i goździki.Gdy przyprawy troche zbrazowieja dodajemy cebule,czosnek i imbir.Jak cebula sie zarumieni dajemy pomidory z puszki i to wszytko smażymy przez chwile,a na koniec dodajemy kurczaka z marynatą i jedna kostke drobiową i kotujemy na wolnym ogniu aż kurczak bedzie miękki i powstanie gesty sos. Podając to na góre daje jeszcze jedna łyżke jogurtu:)
Pycha:)
bardzo szybkie i tanie danie z naszym ulubionym sosem serowo-szpinakowym
300 ml bulionu(moze byc z kostki)
100 gram serka topionego(najlepiej z szynką)
opakowanie świeżego szpinaku
pieprz biały
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki gęstej śmietany
łyżka mąki
ząbek czosnku
makaron
Bulion zagotować dodać serek topiony i czosnek,zblenderować calość.
doprawić przyprawami i dodać mąke wymieszaną ze śwmietaną. cały czas mieszając zagotować-musi lekko zgęstniec.
na koniec dodać upłukany szpinak.
podawac z ugotowanym makaronem.pycha.
szybkie tanie i bardzo smaczne
pozdrawiam
Olcia
oluska86@interia.pl
Witam!
Z czterech proponowanych przez Winiary pomysłowych sosów miałam okazję do tej pory wypróbować tylko jeden, ale za to dwukrotnie. Był to sos pieczeniowy z maślaną nutą do kurczaka.
Za pierwszym razem przygotowałam go według instrukcji zawartej na opakowaniu – kurczak wyszedł delikatny, soczysty i bardzo smaczny.
Za drugim razem przygotowałam tort naleśnikowy z farszem z kurczaka i warzyw. Usmażyłam 8 naleśników, posłużyły mi one jako „blaty” do przekładania farszem. Farsz składał się z pokrojonego w kostkę kurczaka, startej marchewki, pokrojonych w plasterki pieczarek oraz pokrojonej w kosteczkę papryki. Wszystkie składniki włożyłam do garnka, przygotowałam sos Winiary i zalałam nim warzywa z kurczakiem. W tym sosie dusiły się ok. 30 minut. Całość doprawiłam solą, pieprzem oraz ostrą papryką.
Na dno tortownicy położyłam 2 naleśniki, rozsmarowałam troszkę farszu i przykryłam kolejnymi dwoma naleśnikami, układałam tak pozostałe naleśniki.
Na wierzchu ułożyłam plastry sera mozarella i zapiekałam w piekarniku ok. 20 minut tak aby ser się roztopił.
Sos pieczeniowy wspaniale komponował się z kurczakiem i warzywami, a taki wytrawny tort smakował całej mojej rodzinie.
Polecam wypróbować. 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Renata D. – sheyla888@op.pl
Pani Renata – na każdym blogu ten sam wpis :/
Witam 🙂 Ja zaproponuję niezwykle proste i szybkie w wykonaniu danie, a mianowicie pierś z kurczaka w sosie cebulowym 😀
Składniki na 5 głodnych osób 🙂
– 3 zupy cebulowe WINIARY (bądź zupy cebulowe zapiekane ciastem francuskim)
– 5 piersi z kurczaka
– 4 śmietany kremówki 250 ml
Piersi z kurczaka myjemy pod ciepłą wodą i kroimy na niewielkie kawałki (nieco większe niż duży kęs). Dzielimy na 2 części, bo nie zmieszczą się do jednego naczynia żaroodpornego 😉 Wkładamy je warstwowo do naczynia i posypujemy zupą w proszku. Następnie kładziemy kolejną warstwę mięsa i proszku, i kolejną. Polewamy 2 śmietankami kremówkami. Z drugą połową robimy to samo.
Zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut, aż kurczak stanie się odpowiednio miękki i soczysty.
Smacznego 😀
Sosem, który często używam i który ratuje mnie w awaryjnych sytuacjach jest sos beszamelowy do zapiekanek. Ale nie używam go do zapiekanek, tylko jako sos do dań z makaronem, bo wiadomo ze makaron i sos to idealna para.
Ostatnio z sosem tym zrobiłam penne z kiełbasą, fasolką szparagową i parmezanem. Kiełbaski śląskie kroję w półplasterki, cebulę w talarki, a żółtą paprykę w kostkę i wszystko to duszę z 2-3 rozgniecionymi ząbkami czosnku. Makaron gotuję al dente. Fasolkę szparagową kroję na mniejsze kawałki i również gotuję. Makaron łączę z uduszonymi warzywami i kiełbasą. Całość zalewam sosem beszamelowym, który przygotowuję wg przepisu na opakowaniu, dokładnie mieszam i gotowe. Przed podaniem danie na talerzu posypuję parmezanem. W zależności od aktualnego stanu lodówki, danie to składa się często z różnych składników: kiełbasę zastępuję boczkiem lub piersią z kurczaka, warzywa też są róże. Jest tylko jeden stały element: sos beszamelowy. Jego zaletą jest to, że bez zapiekania również dobrze smakuje, a danie jest gotowe dużo szybciej niż by się je zapiekało w piekarniku.
Autor
Dziękuję wszystkim za udział w konkursie! Wasze propozycje bardzo przypadły mi do gustu i żałuję, że mogę wyróżnić tylko jedną osobę 🙁 Najbardziej spodobał mi się pomysł Aguni – sos na bazie masła orzechowego to dla mnie duże odkrycie. Gratuluję! Agunia podeślij mi proszę na maila swoje dane do wysyłki 🙂
Gratulacje dla Aguni!
Sos z dodatkiem masła orzechowego to dla mnie nowość, ale chętnie bym spróbowała.
Paczka właśnie dotarła :)Dziekuje i 9pozdrawiam 🙂
Bardzo się cieszę, dziękuję za informację:)