Wszyscy lubią placki. Przynajmniej osobiście nie znam osoby, która by ich nie lubiła ; ) Ich przygotowanie jest błyskawiczne i sprawdzają się idealnie w roli, śniadania, obiadu a nawet deseru : ) Moja dzisiejsza propozycja bazuje na mące ryżowej (którą bez problemu przygotujecie sami, wystarczy tylko bardzo dokładnie zmiksować ryż blenderem do uzyskania odpowiedniej konsystencji), więc sprawdzi się także dla osób unikających glutenu. Polecam!
Składniki (ok. 8 sztuk):
- 1 jajko (wielkość L)
- 175 g twarogu z wiaderka (dobrej jakości, bez dodatków)
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3/4 szklanki mąki ryżowej (zmielonego na pył ryżu)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Jajko roztrzepać, wymieszać z twarogiem, olejem i ekstraktem z wanilii. Dodać zmielony ryż, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ponownie wymieszać do połączenia się składników. (Jeśli konsystencja jest zbyt zwarta można dodać odrobinę jogurtu naturalnego). Smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni na złoty kolor.
Smacznego!