Wszyscy lubią placki. Przynajmniej osobiście nie znam osoby, która by ich nie lubiła ; ) Ich przygotowanie jest błyskawiczne i sprawdzają się idealnie w roli, śniadania, obiadu a nawet deseru : ) Moja dzisiejsza propozycja bazuje na mące ryżowej (którą bez problemu przygotujecie sami, wystarczy tylko bardzo dokładnie zmiksować ryż blenderem do uzyskania odpowiedniej konsystencji), więc sprawdzi się także dla osób unikających glutenu. Polecam!
Składniki (ok. 8 sztuk):
- 1 jajko (wielkość L)
- 175 g twarogu z wiaderka (dobrej jakości, bez dodatków)
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3/4 szklanki mąki ryżowej (zmielonego na pył ryżu)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Jajko roztrzepać, wymieszać z twarogiem, olejem i ekstraktem z wanilii. Dodać zmielony ryż, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ponownie wymieszać do połączenia się składników. (Jeśli konsystencja jest zbyt zwarta można dodać odrobinę jogurtu naturalnego). Smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni na złoty kolor.
Smacznego!
Pycha 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Super pomysł dla dzieciaków 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
ryżowych jeszcze nie robiłam, kiedyś muszę wypróbować 🙂
Autor
Koniecznie, pycha 🙂
świetne placuszki- spapuguję:) i nie wiedziałam że mąka ryżowa to po prostu zblendowany ryż 🙂
Autor
Super, że przypadły do gustu 🙂 a przyrządzenie mąki ryżowej rzeczywiście jest bardzo proste, sama byłam zaskoczona :))
Super śniadanko i świetny pomysł z mąką ryżową, nie wiedziałam, że to takie proste 🙂
Autor
Dokładnie tak 🙂
Bardzo kruche i delikatne po prostu ideał :))
Autor
Bardzo mi miło 🙂
apetyczne te placuszki, sposób podania z truskawkami to bardzo dobry pomysł
Autor
Bardzo mi miło, że przypadły do gustu 🙂
Bardzo smaczne i proste do zrobienia 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Uwielbiam Twój blog i wszystkie przepisy.
Ten szczególnie skradł moje serce i podniebienie 🙂
Ja ostatnio robiłam krem z kiszonej kapusty i wyszedł pyszny.
Przepis u mnie na blogu.
Uwaga, on odchudza! 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Przepyszne. Faktycznie bardzo delikatne. Wrócę do nich jeszcze nie raz 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂