Bardzo lubię ostre smaki, więc jak zobaczyłam na blogu u Moniki to danie, wiedziałam, że to tylko kwestia czasu zanim je przyrządzę. Dodatkową zachętą były otrzymane przeze mnie produkty z lidla w ramach tygodnia meksykańskiego. Fasola w pikantnym sosie dodała ostrego posmaku. Pycha!
Składniki :
- 1 duża pierś z kurczaka
- 800 g krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 g ryżu
- puszka fasoli w pikantnym sosie pomidorowym (lidl tydzień meksykański)
- puszka kukurydzy
- puszka zielonego groszku
- szklanka wody
- sól, pieprz, papryka
- 2 łyżki oleju
Pomidory wraz z cebulą i czosnkiem zmiksować blenderem na jednolitą masę. Ryż namoczyć przez godzinę w zimnej wodzie, odcedzić i przysmażyć na oleju, tak aby zrobił się szklisty. Następnie dodać do niego pomidorową masę wraz ze szklanką wody i dusić pod przykryciem, do czasu aż woda wchłonie się całkowicie.
Mięso pokroić w kostkę lub paski i podsmażyć na patelni, dodać do ryżu wraz z fasolą w sosie oraz odcedzoną kukurydzą i groszkiem. Gotować przez ok. 15 min. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.