Site icon marta-gotuje.pl

Ryż po meksykańsku

Bardzo lubię ostre smaki, więc jak zobaczyłam na blogu u Moniki to danie, wiedziałam, że to tylko kwestia czasu zanim je przyrządzę. Dodatkową zachętą były otrzymane przeze mnie produkty z lidla w ramach tygodnia meksykańskiego. Fasola w pikantnym sosie dodała ostrego posmaku. Pycha!



Składniki :

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 800 g krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g ryżu
  • puszka fasoli w pikantnym sosie pomidorowym (lidl tydzień meksykański)
  • puszka kukurydzy
  • puszka zielonego groszku
  • szklanka wody
  • sól, pieprz, papryka
  • 2 łyżki oleju

Pomidory wraz z cebulą i czosnkiem zmiksować blenderem na jednolitą masę.  Ryż namoczyć przez godzinę w zimnej wodzie, odcedzić i przysmażyć na oleju, tak aby zrobił się szklisty. Następnie dodać do niego pomidorową masę wraz ze szklanką wody i dusić pod przykryciem, do czasu aż woda wchłonie się całkowicie.

Mięso pokroić w kostkę lub paski i podsmażyć na patelni, dodać do ryżu wraz z fasolą w sosie oraz odcedzoną kukurydzą i groszkiem. Gotować przez ok. 15 min. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.

Smacznego : )


Exit mobile version