Site icon marta-gotuje.pl

Rybne dukaty

Nie przepadamy za rybą, ale staram się włączać ją do naszego jadłospisu co najmniej raz na dwa tygodnie. Dukatami zajadałam się u mojej przyjaciółki A., której dzieciaki jedzą rybę tylko pod tą postacią : ) Muszę przyznać, że dla mnie też są smaczniejsze niż zwykły filet w panierce.


Składniki :


  • 400 g filetów z mintaja (miałam mrożone, więc uprzednio rozmroziłam)
  • 1 kajzerka namoczona w wodzie
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej (+ bułka tarta do obtoczenia z dodatkiem 2 łyżek otrąb owsianych)
  • sól, pieprz
  • olej do podsmażenia

Wszystkie składniki zemleć w blenderze lub zmiksować. Masę rybną włożyć do lodówki, aż stężeje lub na bieżąco formować dukaty i obtoczyć w bułce tartej, wymieszanej z otrębami. Smażyć na rozgrzanym oleju i odsączyć na papierowym ręczniku.

Smacznego : )
Exit mobile version