Nie przepadamy za rybą, ale staram się włączać ją do naszego jadłospisu co najmniej raz na dwa tygodnie. Dukatami zajadałam się u mojej przyjaciółki A., której dzieciaki jedzą rybę tylko pod tą postacią : ) Muszę przyznać, że dla mnie też są smaczniejsze niż zwykły filet w panierce.
Składniki :
- 400 g filetów z mintaja (miałam mrożone, więc uprzednio rozmroziłam)
- 1 kajzerka namoczona w wodzie
- 1/2 cebuli
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki bułki tartej (+ bułka tarta do obtoczenia z dodatkiem 2 łyżek otrąb owsianych)
- sól, pieprz
- olej do podsmażenia
Wszystkie składniki zemleć w blenderze lub zmiksować. Masę rybną włożyć do lodówki, aż stężeje lub na bieżąco formować dukaty i obtoczyć w bułce tartej, wymieszanej z otrębami. Smażyć na rozgrzanym oleju i odsączyć na papierowym ręczniku.
Smacznego : )