Ostatnio przekonuję się do rybnych dań, więc jak tylko koleżanka poleciła mi filety w paprykowym sosie wiedziałam, że będzie smacznie. Do przygotowania ryby używam papieru do smażenia (zwykły papier do pieczenia również się sprawdza), dzięki czemu możemy smażyć ją na patelni bez dodatku tłuszczu. Danie automatycznie jest zdrowsze i mniej kaloryczne, więc bez wyrzutów sumienia mogę zjeść później kawałek ciasta… : D Polecam.
Składniki :
- 3-4 filety z ulubionej ryby (ostatnio bardzo zasmakował mi sandacz ; )
- 1 czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz, koperek, sok z cytryny do smaku
Papryki umyć, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 210 C (termoobieg) przez ok. 25 minut, aż skórka zbrązowieje. Przełożyć paprykę do garnka, przykryć i ostudzić. Po tym czasie obrać ją, usunąć nasiona i zmiksować blenderem, dodając olej, sól, czosnek, sól i pieprz. Filety skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na papierze ok. 4-5 minut z każdej strony. Podawać z koperkiem.
Smacznego : )