Ryba nie należy do naszych ulubionych potraw ale ostatnio siostra podsunęła mi pomysł urozmaicenia jej przez zapiekanie z serem… wyszło całkiem smacznie i na pewno (jeśli tylko lubicie żółty ser) Wam też ten pomysł przypadnie do gustu: )
Składniki:
- 3 filety mrożonej ryby (u nas mintaj)
- ok 10 plasterków żółtego sera (np. edam)
- 1-2 jajka
- bułka tarta
- sól, pieprz, sok z cytryny
Filety trzymamy pod gorącą bieżącą wodą tak aby nie były już całkiem zamarznięte. Następnie kroimy go na kawałki (mniejsze prostokąty). Skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy kawałek nakładamy plasterek żółtego sera i panierujemy tzn. najpierw maczamy w jajku doprawionym solą i pieprzem a następnie w bułce tartej. Jeśli lubicie grubą panierkę można powtórzyć tę czynność pomoże to również aby ser nam nie wyciekał przy smażeniu na rozgrzanym oleju.
Smacznego : )
Mniam, uwielbiam rybkę!
Bardzo fajny przepis, myślę, że warto wysłać go na konkurs na http://www.kpryba.pl
Dzisiaj robię 🙂
Szybkie, proste i bajecznie smaczne 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂