Przepis na rybę w cieście z sosem słodko-kwaśnym, to kolejna inspiracja zaczerpnięta z książki Ewy Wachowicz „Ulubione”. Sos z papryką i ananasem jest bardzo smaczny (choć dość słodki, dlatego ograniczyłam dodatek cukru) i na pewno wykorzystam go również w połączeniu np. z kurczakiem. Całość idealnie się uzupełnia. Polecam!
Składniki na rybę:
- 700 g filetów rybnych
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, olej do podsmażenia
Rozmrożone filety rybne, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na mniejsze kawałki i lekko oprószyć solą. Jajka roztrzepać, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszać, a gdy ciasto zrobi się gładkie, obtoczyć w nim filety i usmażyć na oleju.
Składniki na sos słodko-kwaśny:
- 3/4 szklanki oleju
- 1 puszka ananasa
- 3 średniej wielkości marchewki
- 1 słoik papryki marynowanej
- 6 ząbków czosnku
- 6 łyżek sosu sojowego
- 5 łyżek octu winnego
- 4 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki curry
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Olej przelać na głęboką patelnię, dodać zalewę z ananasa oraz marchew startą na tarce o grubych oczkach. Podduszać na małym ogniu. Gdy marchewka będzie miękka, dodać marynowaną paprykę pokrojoną w kostkę oraz ananasa pokrojonego na mniejsze kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać na patelnię.Wymieszać i podsmażać jeszcze chwilę. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, dodać ocet winny i sos sojowy, a następnie cukier i curry. Wymieszać. W wodzie rozprowadzić mąkę, a następnie przelać do sosu i doprowadzić do wrzenia. Podawać z ryżem.
Smacznego : )