Site icon marta-gotuje.pl

Ryba w sosie słodko-kwaśnym

Przepis na rybę w cieście z sosem słodko-kwaśnym, to kolejna inspiracja zaczerpnięta z książki Ewy Wachowicz „Ulubione”. Sos z papryką i ananasem jest bardzo smaczny (choć dość słodki, dlatego ograniczyłam dodatek cukru) i na pewno wykorzystam go również w połączeniu np. z kurczakiem. Całość idealnie się uzupełnia. Polecam!


Składniki na rybę:

Rozmrożone filety rybne, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na mniejsze kawałki i lekko oprószyć solą. Jajka roztrzepać, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszać, a gdy ciasto zrobi się gładkie, obtoczyć w nim filety i usmażyć na oleju.

Składniki na sos słodko-kwaśny:

Olej przelać na głęboką patelnię, dodać zalewę z ananasa oraz marchew startą na tarce o grubych oczkach. Podduszać na małym ogniu. Gdy marchewka będzie miękka, dodać marynowaną paprykę pokrojoną w kostkę oraz ananasa pokrojonego na mniejsze kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać na patelnię.Wymieszać i podsmażać jeszcze chwilę. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, dodać ocet winny i sos sojowy, a następnie cukier i curry. Wymieszać. W wodzie rozprowadzić mąkę, a następnie przelać do sosu i doprowadzić do wrzenia. Podawać z ryżem.

Smacznego : )


Exit mobile version