Ryba w cieście

Kolejna próba, aby przemycić rybę do naszego menu ; ) Tym razem jednak średnio udana… Ciasto nie jest złe, ale zdecydowanie nie zachwyca. Na plus mogę dodać, że ciasto bardzo dobrze przylega do ryby, co ułatwia smażenie. Mimo to, zdecydowanie bardziej chwyciły nas za serce rybne dukaty : )


Ryba w cieście

Składniki :

  • 500 g filetów np. z mintaja + pieprz
  • 150 g mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli i pieprzu
  • 10 ml wody mineralnej
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka octu

Wszystkie składniki poza rybą mieszamy mikserem na gładkie ciasto (będzie dość gęste). Kawałki ryby, oprószone pieprzem maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju. Następnie odsączamy na papierowym ręczniku.

Smacznego : )

Komentarzy: 9

  1. Fany_tatus
    10 marca 2012 / 14:09

    Świetny pomysł, też muszę ryby przemycać dla moich dzieciaków;)

    • Marta
      Autor
      10 marca 2012 / 14:15

      My też niestety za rybą nie przepadamy 🙂

  2. relina
    11 marca 2012 / 12:36

    Taka rybe to chyba kazdy zje ze smakiem i poprosi o wiecej:)

  3. eMMa
    13 marca 2012 / 18:21

    Mojej rodzince bardziej zasmakowała ryba w ciescie niz dukaty:)

  4. Marta
    Autor
    13 marca 2012 / 18:23

    Jak widać to rzecz gustu 🙂

  5. Małgoś
    21 marca 2012 / 11:26

    Ciasto warto przyprawić ( lub rybę) przyprawą do ryb 🙂 Zaś z filetów polecam grenadiera, tilapię lub solę ( bezsmakowa) – powinno zasmakować dzieciakom 🙂

    • Marta
      Autor
      21 marca 2012 / 11:37

      Przyprawa zdecydowanie by pomogła 🙂 polecone filety muszę wypróbować, bo w tym temacie mam słabe doświadczenie 😀

  6. Iza
    16 sierpnia 2012 / 18:13

    A ja rybkę uwielbiam, aby ciasto dobrze się trzymało a rybka nie rozpadała ja przed smażeniem tuż po odmrożeniu odsączam z niej nadmiar wody ręcznikiem papierowym:)

  7. Marta
    Autor
    16 sierpnia 2012 / 20:29

    Dziękuję za poradę ! 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
27 + 24 =