Kolejna próba, aby przemycić rybę do naszego menu ; ) Tym razem jednak średnio udana… Ciasto nie jest złe, ale zdecydowanie nie zachwyca. Na plus mogę dodać, że ciasto bardzo dobrze przylega do ryby, co ułatwia smażenie. Mimo to, zdecydowanie bardziej chwyciły nas za serce rybne dukaty : )
Składniki :
- 500 g filetów np. z mintaja + pieprz
- 150 g mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli i pieprzu
- 10 ml wody mineralnej
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka octu
Wszystkie składniki poza rybą mieszamy mikserem na gładkie ciasto (będzie dość gęste). Kawałki ryby, oprószone pieprzem maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju. Następnie odsączamy na papierowym ręczniku.
Smacznego : )
Świetny pomysł, też muszę ryby przemycać dla moich dzieciaków;)
Autor
My też niestety za rybą nie przepadamy 🙂
Taka rybe to chyba kazdy zje ze smakiem i poprosi o wiecej:)
Mojej rodzince bardziej zasmakowała ryba w ciescie niz dukaty:)
Autor
Jak widać to rzecz gustu 🙂
Ciasto warto przyprawić ( lub rybę) przyprawą do ryb 🙂 Zaś z filetów polecam grenadiera, tilapię lub solę ( bezsmakowa) – powinno zasmakować dzieciakom 🙂
Autor
Przyprawa zdecydowanie by pomogła 🙂 polecone filety muszę wypróbować, bo w tym temacie mam słabe doświadczenie 😀
A ja rybkę uwielbiam, aby ciasto dobrze się trzymało a rybka nie rozpadała ja przed smażeniem tuż po odmrożeniu odsączam z niej nadmiar wody ręcznikiem papierowym:)
Autor
Dziękuję za poradę ! 😀