Ryba po grecku z przepisu mojej Cioci Ani to nasza ulubiona wersja tej potrawy : ) Jest nie tylko pyszna, ale również szybka i prosta do przygotowania, co jak wiecie bardzo cenię w codziennych kuchennych zmaganiach : ) Pomidorowy sos pozwala „przemycić” sporą dawkę warzyw, co w połączeniu z rybą jest super duetem na zdrowy obiad także dla dzieci. Kiedyś jedliśmy ją wyłącznie w Wigilijny wieczór, ale jest tak smaczna, że na stałe dołączyła do naszego menu. Polecam!!!
Składniki:
- 600 g filetów mrożonej ryby np. mintaj, miruna
- mąka do obtoczenia, szczypta soli i pieprzu, sok z połowy małej cytryny
- 500 g mrożonej włoszczyzny w słupkach
- 500 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka soli, 1 listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego
- po 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki, oregano, bazylii *
*Danie wychodzi pikantne, więc jeśli nie lubicie ostrzejszych smaków najlepiej dopasować ilość przypraw do własnych potrzeb.
Filety rozmrozić, osuszyć na papierowym ręczniku. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Włoszczyznę wrzucić do garnka, podgrzać na małym ogniu (bez podlewania wodą), do czasu, aż delikatnie się rozmrozi. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy, gotować na średnim ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Sos przełożyć na usmażoną rybę. Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!