Ryba po grecku z przepisu mojej Cioci Ani to nasza ulubiona wersja tej potrawy : ) Jest nie tylko pyszna, ale również szybka i prosta do przygotowania, co jak wiecie bardzo cenię w codziennych kuchennych zmaganiach : ) Pomidorowy sos pozwala „przemycić” sporą dawkę warzyw, co w połączeniu z rybą jest super duetem na zdrowy obiad także dla dzieci. Kiedyś jedliśmy ją wyłącznie w Wigilijny wieczór, ale jest tak smaczna, że na stałe dołączyła do naszego menu. Polecam!!!
Składniki:
- 600 g filetów mrożonej ryby np. mintaj, miruna
- mąka do obtoczenia, szczypta soli i pieprzu, sok z połowy małej cytryny
- 500 g mrożonej włoszczyzny w słupkach
- 500 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka soli, 1 listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego
- po 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki, oregano, bazylii *
*Danie wychodzi pikantne, więc jeśli nie lubicie ostrzejszych smaków najlepiej dopasować ilość przypraw do własnych potrzeb.
Filety rozmrozić, osuszyć na papierowym ręczniku. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Włoszczyznę wrzucić do garnka, podgrzać na małym ogniu (bez podlewania wodą), do czasu, aż delikatnie się rozmrozi. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy, gotować na średnim ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Sos przełożyć na usmażoną rybę. Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Wspaniała rybka fajna inspiracja na piątek 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Uwielbiam !!!
Autor
🙂 🙂 🙂
WYGLĄDA PYSZNIE TAKIE DOMOWE PRZEPISY TO SKARB
Autor
Zdecydowanie 🙂
Pychotka 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Super patent z tą mrożonką 👍 Wygląda smakowicie.
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Super ja właśnie rzadko robiłam bo nie znoszę obierania i ścierania tych warzyw a tu raz dwa i gotowe uwielbiam!!!
Autor
Mam podobnie 🙂 Tutaj ten problem z głowy 🙂
Co dom, to inny przepis na rybę po grecku. Twój się tylko nieco różni od mojego, ale spróbuję. Może będzie lepszy!
Autor
Dokładnie, ale to jest całe piękno kulinarnych zmagań 🙂 warto próbować 🙂
Wyszła idealnie pozdrawiam 🙂
Autor
Super 🙂
Ryba po grecku to coś dla mnie. Muszę wypróbować przepis. I pomyśleć o takich brzozowych podstawkach. Są ekstra 🙂
Autor
Polecam 🙂
Ze względu na dzisiejszy post przygotowałam rybkę z tego przepisu. Wyszła naprawdę dobra, smakuje o wiele lepiej niż ta ze sklepu…Na pewno wrócę do tego przepisu! <3
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂
Pyszna !!!
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂
Super przepis w końcu namówiłam moje niejadki do rybki 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Pyszna mieliśmy na wigili 👍🏻
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Rybka wyborna i szybka do zrobienia wiec zawsze mniej roboty przed wigilia dziękuję i życzę wesołych świat 😊
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Cudowna rybka, super patent z mrożonką o wiele mniej roboty a smakowo pycha.
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowała 🙂