Składniki:
- 400 g filetów mrożonej ryby (u mnie mintaj)
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka
- 1/2 średniej cebuli
- 1 puszka krojonych pomidorów/li>
- sól, pieprz
- 1 jajko
- mąka i bułka tarta do panierki
- masło klarowane (zwykłe lub olej) do podsmażenia
Filety rozmrażamy i doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, następnie w rozbełtanym jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym klarowanym maśle aż się zarumienią z obu stron. Przygotowane filety przekładamy np. do naczynia żaroodpornego, aby łatwiej było je później podgrzać w piekarniku ; )
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na niewielkiej ilości masła. Dodajemy marchewkę i pietruszkę, które wcześniej obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Mieszamy i dodajemy pomidory z puszki. Dusimy pod przykryciem przez około 20-25 minut, aż woda z pomidorów trochę odparuje i warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowany sos przekładamy na usmażone wcześniej filety.
Smacznego : )
http://www.wrzuc.to/pl/3uABr0Pk.wt
Szkoda, że mi nie dane było spróbować!
pycha, ja dodaje dodatkowo do smaku troche musztardy i cynamonu!! a zamiast wody podlewam bulionem 😉
przed podaniem polecam podgrzac w piekarniku na cieplo o wiele lepsza;)
Autor
Muszę wypróbować z Twoimi modyfikacjami:) zwłaszcza bulion zamiast wody brzmi smakowicie:)
Wygląda pysznie, nie wiedziałam że to takie proste, chyba spróbuję jeszcze przed Wigilią 🙂
Autor
Polecam, u nas ryba w tej wersji nie tylko na Wigilię 🙂
Przepyszna! dziękuję 🙂 na Święta na pewno powtórzę 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że przypadła do gustu 🙂
Uwielbiam super przepis
Autor
Cieszę się, że posmakowała 🙂