Nadal szukam mojej idealnej potrawy z rybą w roli głównej, więc pomysł na rybę po egipsku bardzo przypadł mi do gustu ; ) Inspiracją był przepis znaleziony na mieszance przypraw. Jeśli lubicie wyrazistą i aromatyczną kuchnię, danie na pewno przypadnie Wam do gustu! Polecam : )
Chciałabym również bardzo Wam podziękować za udział w konkursie z Jutrzenką! Na sam widok Waszych przepisów dosłownie ślinka cieknie ; ) Wybór jak zawsze był trudny, ale zdecydowałam, że nagrody trafią do: Marusi za przepis na bezowe gniazdka z serkiem, owocami i musem malinowym; Agnieszki za arbuzowe lody oraz Leney za canelloni z kurkami i kozim serem ; ) Gratuluję! Zwycięzców proszę o podanie swoich danych do wysyłki, drogą mailową ; )
Składniki :
- 400 g filetów ulubionej ryby
- 1 czerwona cebula
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta lub 1 zielona papryka
- 1 puszka pomidorów
- 1/4 opakowania mieszanki przypraw do kuchni egipskiej (u mnie Kotanyi)
- mąka do obtoczenia mięsa
Warzywa i rybę pokroić w kostkę. Rybę obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni. Dodać cebulę i mieszankę przypraw. Dokładnie wymieszać, dodać pozostałe warzywa i zalać pomidorami z puszki. Dusić około 15-20 minut na małym ogniu. Można podawać z ryżem, ziemniakami lub makaronem.
Smacznego : )