Site icon marta-gotuje.pl

Rustykalna tarta orkiszowa z jagodami

Uwielbiam tarty, szczególnie latem, gdy jest dostęp do tylu pysznych owoców : ) Moja koleżanka Julia poczęstowała mnie orkiszową tartą i od razu nabrałam ochoty na przygotowanie podobnej w domu : ) Podstawa to lekko zmodyfikowane ciasto z mojej ulubionej pszennej galette tym razem w towarzystwie jagód, ale prawie wszystkie owoce będą pasować : ) Polecam!!!



Składniki:

Mąkę posiekać z masłem, dodać 4 łyżki trzcinowego cukru, szczyptę soli i jajko. Zagnieść ciasto (można użyć robota kuchennego). Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkować (najłatwiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) na kształt przypominający koło. Przełożyć na blachę, odkleić górny arkusz papieru i wyłożyć nadzienie – jagody dokładnie wymieszane z 2 łyżkami cukru trzcinowego i 2 łyżkami skrobi ziemniaczanej, zostawiając kilka centymetrów luzu od brzegu. Wolne brzegi zawinąć do środka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez około 35 minut do uzyskania złotego koloru.

Smacznego!









Exit mobile version