Domowe rurki to smak dzieciństwa. Nie wymagają sporego nakładu pracy, a do tego są bardzo kruche i pyszne więc warto je przygotować jak najszybciej ; ) Można przygotować z domowego kruchego ciasta lub w wersji błyskawicznej z gotowego ciasta francuskiego. Polecam!!!
Składniki na ciasto ok 25 rurek:
- 250 g mąki
- 125 g kwaśnej, gęstej śmietany (użyłam 18%)
- 125 g masła (opcjonalnie margaryny)
- szczypta soli
lub opcjonalnie
- 1 płat ciasta francuskiego
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto (użyłam robota kuchennego). Przełożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Następnie rozwałkować na grubość 1 mm i pokroić w paski o szerokości 1,5 cm. Nawijać na posmarowaną masłem formę do rurki zaczynając od szerszej części. Obtoczyć delikatnie w cukrze.
Kłaść pionowo na wyłożoną papierem blachę np. z wyposażenia piekarnika. Piec ok 15 minut w temperaturze 180 C (termoobieg). Ostudzić, zdjąć z foremek i nabić kremem lub bitą śmietaną.
Składniki na krem:
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 200 ml śmietany kremówki 36%
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Przy pomocy szprycy nadziewać przestudzone rurki.
lub opcjonalnie
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 3/8 szklanki cukru
- 1/4 kostki masła
- 8 g cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej lub krupczatki (z lekką górką)
- 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej (z lekką górką)
- 2 jajka
Zagotować szklankę mleka z cukrami i masłem. Pozostałe mleko zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować przez ok. 1-2 minuty cały czas energicznie mieszając, aby nie pojawiły się grudki. Przestudzić. Przy pomocy szprycy nadziewać gotowe rurki.
Smacznego!
Wersja z ciasta francuskiego: