Site icon marta-gotuje.pl

Rotolo z kurczakiem, szpinakiem i marchewką

Rotolo z kurczakiem, szpinakiem i marchewką to nic innego jak makaronowa zapiekanka z wykorzystaniem świeżego makaronu lasagne, który bardzo atrakcyjnie się prezentuje ; )Podobny przepis wpadł mi w oko w gazecie „Włoskie smaki” i bardzo spodobało mi się wykorzystanie szpinaku i marchewki do nadzienia. Wyszło bardzo smacznie i chętnie wypróbuję rotolo również w innej wersji. Polecam!



Składniki:

Marchewkę obrać, pokroić w 2-3 cm kawałki, zalać wodą, doprawić solą, szczyptą cukru i gotować pod przykryciem do miękkości (ok. 25 minut). Po tym czasie odcedzić i odparować nadmiar wilgoci w jeszcze gorącym garnku. Rozgnieść marchewkę za pomocą tłuczka do ziemniaków lub zmiksować blenderem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażać przez 3 minuty. Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę i podsmażać razem do czasu, aż kurczak nabierze złotego koloru. Dodać szpinak i smażyć do czasu aż nadmiar wody odparuje. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Na drugiej patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażać przez 30 sekund. Dodać passatę, doprawić szczyptą cukru, solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 10-15 minut. Piekarnik rozgrzać do 190 C (termoobieg). W dużym garnku, do osolonej wrzącej wody, wkładać na kilka sekund płaty lasagne, przestudzić. Kiedy płaty nie będą już gorące na każdy płat nałożyć łyżkę marchewkowego puree, rozsmarować. Dalej przełożyć warstwę szpinaku z kurczakiem, posypać startym na dużych oczkach serem mozzarella. Zwinąć w rulon i przekroić na 3 części. Do naczynia żaroodpornego wlać sos pomidorowy i ustawiać ściśle kawałki rotolo tak, aby widać było farsz. Wierzch posypać parmezanem. Przełożyć do piekarnika na 25-30 minut.

Smacznego : )


Exit mobile version