Rotolo z kurczakiem, szpinakiem i marchewką

Rotolo z kurczakiem, szpinakiem i marchewką to nic innego jak makaronowa zapiekanka z wykorzystaniem świeżego makaronu lasagne, który bardzo atrakcyjnie się prezentuje ; )Podobny przepis wpadł mi w oko w gazecie „Włoskie smaki” i bardzo spodobało mi się wykorzystanie szpinaku i marchewki do nadzienia. Wyszło bardzo smacznie i chętnie wypróbuję rotolo również w innej wersji. Polecam!


Rotolo z kurczakiem, szpinakiem i marchewką

Składniki:

  • 300 g świeżego makaronu lasagne
  • 2 filety z kurczaka
  • 500 g marchewki
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g sera mozzarella
  • 50 g sera Parmigiano Reggiano
  • 700 g passaty Sottile Gusto
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 szczypty cukru, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Marchewkę obrać, pokroić w 2-3 cm kawałki, zalać wodą, doprawić solą, szczyptą cukru i gotować pod przykryciem do miękkości (ok. 25 minut). Po tym czasie odcedzić i odparować nadmiar wilgoci w jeszcze gorącym garnku. Rozgnieść marchewkę za pomocą tłuczka do ziemniaków lub zmiksować blenderem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażać przez 3 minuty. Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę i podsmażać razem do czasu, aż kurczak nabierze złotego koloru. Dodać szpinak i smażyć do czasu aż nadmiar wody odparuje. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Na drugiej patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażać przez 30 sekund. Dodać passatę, doprawić szczyptą cukru, solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 10-15 minut. Piekarnik rozgrzać do 190 C (termoobieg). W dużym garnku, do osolonej wrzącej wody, wkładać na kilka sekund płaty lasagne, przestudzić. Kiedy płaty nie będą już gorące na każdy płat nałożyć łyżkę marchewkowego puree, rozsmarować. Dalej przełożyć warstwę szpinaku z kurczakiem, posypać startym na dużych oczkach serem mozzarella. Zwinąć w rulon i przekroić na 3 części. Do naczynia żaroodpornego wlać sos pomidorowy i ustawiać ściśle kawałki rotolo tak, aby widać było farsz. Wierzch posypać parmezanem. Przełożyć do piekarnika na 25-30 minut.

Smacznego : )


Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i szpinakiem

Komentarzy: 18

    • Marta
      Autor
      16 lutego 2015 / 23:24

      Gorąco polecam! 🙂

  1. 16 lutego 2015 / 20:10

    mnie również w gazetce Włoskie Smaki zachwycił ten przepis 🙂 ale czekam na „po sesji” i jak wyzdrowieje wreszcie do końca 🙂

    • Marta
      Autor
      16 lutego 2015 / 23:24

      Życzę szybkiego powrotu do zdrowia i powodzenia na sesji 🙂 przepis gorąco zachwalam 🙂

    • Marta
      Autor
      17 lutego 2015 / 23:54

      Ola mam nadzieję, że się skusisz 🙂

  2. Ala
    22 lutego 2015 / 12:14

    Uwielbiam takie smaki, świetny pomysł 🙂

    • Marta
      Autor
      26 lutego 2015 / 13:38

      Bardzo dziękuję i polecam – pycha!

  3. Marysia
    22 lutego 2015 / 17:16

    Bardzo smaczny przepis, polecam i dziękuję było pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      26 lutego 2015 / 13:40

      Bardzo mi miło 🙂

  4. 22 lutego 2015 / 22:35

    Uwielbiam takie dania!

    • Marta
      Autor
      26 lutego 2015 / 13:41

      My również, makaron rządzi 🙂

  5. Michalina
    21 kwietnia 2015 / 19:50

    Wyszło super, dzięki za inspirację 🙂

    • Marta
      Autor
      22 kwietnia 2015 / 23:15

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

  6. Isia
    15 lutego 2016 / 19:45

    Pyszny obiadek, prosty do zrobienia ale taki prawie wykwintny goscie zachwyceni 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2016 / 23:56

      Super, że posmakowało 🙂

  7. Karo
    21 sierpnia 2017 / 22:00

    Mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      21 sierpnia 2017 / 22:27

      Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 − 17 =