Składniki :
- 1 porcja rosołowa lub np. 2 udka
- 1 kawałek pora
- 1 cebula (opcjonalnie)
- 1 mały seler wraz z natką
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka wraz z natką
- kilka ziaren kolorowego pieprzu
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sól, pieprz, kucharek lub vegeta itp.
Mięso płuczemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Po pewnym czasie powstanie nam piana (tzw. szum). Należy wtedy zebrać to wazówką. Po kilku takich operacjach dodajemy łyżkę soli. Gdy na wodzie nie będzie już tworzyć się szum dodajemy cebulę opaloną nad ogniem i por (w całości) oraz przyprawy. Zmniejszamy ogień, pamiętając, że mięso musi się gotować a nie moczyć. Po ok. 30 min wyjmujemy cebulę i por. W między czasie dodajemy pozostałe, pokrojone wzdłuż warzywa oraz natkę selera i pietruszki.
Gotujemy do miękkości mięsa, w razie potrzeby doprawiając do smaku. Możemy podawać z kawałkami marchewki i natką pietruszki.
Smacznego : )
rosołu nie gotuje się tylko na porcji rosołowej:) możesz dodać do tego kość schabową i skrzydło z indyka. Będzie smaczniejszy
Autor
Dziękuję za radę! przy najbliższej okazji na pewno skorzystam: )
możesz też zrezygnować z porcji rosołowej i ugotować go np. na udkach- wtedy nie będzie taki „szary” 🙂
Twoje przepisy są super! 🙂
Autor
Dziękuje za pomoc i miłe słowa ; )
Aby rosół nie był mętny i miał wyrazisty, złoty kolor, należy gotować go na bardzo wolnym ogniu i wrzucić do niego opieczoną cebulę 😉 w łupinkach! Polecam 2-3 gałązki świeżego lubczyku pod koniec gotowania 😉
Pozdrawiam
Autor
Super dziękuję za radę!:)