Przepis znaleziony w czasopiśmie, teoretycznie zawiera wszystkie składniki, które bardzo lubię, jednak efekt nie był zadowalający. Zauważyłam, że od czasu, gdy mam blender ( i używam go do błyskawicznego krojenia w kosteczkę ; p), cebula wydziela więcej „soku” i dominuje cały smak potraw… Lubię cebulę, ale chyba będę musiała za radą pani Magdy G. przepłukać ją następnym razem, aby straciła odrobinę goryczy ; ) Wtedy mogę zdecydować się na powtórkę, bo mimo wszystko T. danie smakowało ; )
Składniki na roladki:
- 250- 500 g mięsa mielonego
- 1 namoczona wodą bułka lub ok. 4 łyżek bułki tartej
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (proponuję pominąć)
- sól, pieprz, majeranek
- szynka w dużych plastrach
Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso mielone wymieszać z cebulą, namoczoną bułką, jajkiem i koncentratem. Doprawić do smaku. Z mięsa formować podłużne klopsiki, które następnie owinąć plastrem szynki. Można spiąć wykałaczkami, aby uniknąć rozwijania. Obsmażyć na patelni, aż będą rumiane z każdej strony.
Składniki na sos:
- 6 pieczarek
- szklanka wody
- 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz