Rolada makowa z kremem porzeczkowym super sprawdzi się na świątecznym stole. Szybka do przygotowania, nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy. Polecam!!!
Składniki na roladę (blacha z piekarnika):
- 5 jajek wielkość L
- 5 łyżek drobnego cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g suchego, mielonego maku
Składniki na krem:
- 375 ml śmietanki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej)
- 185 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 200 g dżemu z czarnej porzeczki 100% (schłodzonego)
Całe jajka ubić na jasną, puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Do masy przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką tylko do połączenia się składników. Dodać mak, ponownie delikatnie wymieszać, tylko do połączenia. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez ok. 8-10 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika przełożyć ciasto na ściereczkę kuchenną i delikatnie zdjąć papier do pieczenia, a następnie zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku i odstawić do wystudzenia.
Wszystkie składniki na krem zmiksować na gładką masę. Jeśli nie korzystacie z robota kuchennego, tylko ręcznego miksera, można również mascarpone zmiksować z dżemem, oddzielnie ubić kremówkę i delikatnie wmieszać ją do masy z mascarpone.
Ostudzony biszkopt rozwinąć, posmarować kremem. Ściśle zwinąć roladę, owinąć papierem do pieczenia lub folią spożywczą i przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Więcej przepisów na Bożonarodzeniowe smakołyki znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie
Kolejne pyszności 😍
Autor
Dziękuję 🙂
Cudo ❤️
OMG 💓
Pyszności 🥰
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Autor
Miło mi <3
Piękna rolada 😊
Autor
Bardzo dziękuję i polecam 🙂
Super przepis dziękuję! w końcu odważyłam się upiec roladę i nie taki diabeł straszny 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Pyszna rolada 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowała 🙂
Wow! super pomysł 🙂
Autor
Dziękuję i polecam 🙂