Rolada biszkoptowa to jedno z ulubionych ciast moich dzieci. Bardzo szybka do przygotowania, każdemu smakuje i zostawia szerokie pole do popisu jeśli chodzi o jej wykończenie. Roladę możemy przygotować z rozmaitymi kremami, ale w klasycznej wersji z bitą śmietaną i galaretką smakuje wyśmienicie. Poniżej znajdziecie przepis krok po kroku jak przygotować roladę biszkoptową, a także film z przygotowania. Polecam!!!
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i galaretką
Składniki (blaszka z wyposażenia piekarnika):
- 5 jajek wielkość L
- 80 g cukru najlepiej drobnego
- 50 g mąki pszennej
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jajka ubić z cukrem na jasną puszystą masę. Masa powinna znacznie zwiększyć swoją objętość. Do masy przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką lub zmiksować na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) ok 10 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika przełożyć ciasto na ściereczkę kuchenną i delikatnie zdjąć papier do pieczenia, a następnie zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku i odstawić do wystudzenia.
Dodatkowo:
- 1 galaretka
Galaretkę przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawić do stężenia.
Krem:
- 330 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
- 15 g cukru pudru
- 1 fix do śmietany (opcjonalnie, polecam w cieplejsze dni)
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem (i fixem, jeśli używamy). Przygotowaną wcześniej galaretkę pokroić w małą kostkę. Połowę porcji przełożyć do ubitej śmietany i delikatnie wymieszać. Ostudzony biszkopt rozwinąć, posmarować śmietaną z galaretką. Ściśle zwinąć roladę, owinąć folią spożywczą i przechowywać w lodówce. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!
Jak zrobić roladę z bitą śmietaną przepis i film
Rolada biszkoptowa
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.
Pozostałe przepisy na ciasta .