Rolada bezowa z kremem i owocami

Rewelacyjna rolada bezowa z kremem i owocami to pyszny i prosty deser bez glutenu. Owoce można zmieniać według własnych preferencji i sezonowości, zamiast nich super sprawdzi się również galaretka pokrojona w małą kosteczkę. Polecam!!!

Rolada bezowa

Rolada bezowa przepis

Beza:

  • 6 białek
  • 250 g cukru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 5 ml octu

Jak zrobić roladę bezową

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, zmiksować. Bezową masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 150° C (termoobieg) przez 25 min. Wyjąć i delikatnie oderwać papier do pieczenia.

Nadzienie:

  • 250 kremówki (schłodzonej)
  • 125 mascarpone (schłodzonego)
  • 15 g pudru
  • 250 g owoców

Kremówkę zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Przełożyć na upieczoną bezę, dodać owoce i zwinąć roladę.

Smacznego!

Pozostałe przepisy bez glutenu.

Więcej przepisów znajdziecie na moim kanale YouTube , Facebooku i Instagramie.

Komentarzy: 4

  1. Aga
    5 marca 2025 / 18:21

    Pysznie wyglada!

    • Marta
      Autor
      7 marca 2025 / 17:21

      Dziękuję i polecam 🙂

  2. Milena
    6 marca 2025 / 14:22

    Chętnie upiekę w weekend 🙂

    • Marta
      Autor
      7 marca 2025 / 17:22

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
7 + 27 =