Rewelacyjna rolada bezowa z kremem i owocami to pyszny i prosty deser bez glutenu. Owoce można zmieniać według własnych preferencji i sezonowości, zamiast nich super sprawdzi się również galaretka pokrojona w małą kosteczkę. Polecam!!!

Rolada bezowa przepis
Beza:
- 6 białek
- 250 g cukru
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 5 ml octu
Jak zrobić roladę bezową
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, zmiksować. Bezową masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 150° C (termoobieg) przez 25 min. Wyjąć i delikatnie oderwać papier do pieczenia.
Nadzienie:
- 250 kremówki (schłodzonej)
- 125 mascarpone (schłodzonego)
- 15 g pudru
- 250 g owoców
Kremówkę zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Przełożyć na upieczoną bezę, dodać owoce i zwinąć roladę.
Smacznego!
Pozostałe przepisy bez glutenu.
Więcej przepisów znajdziecie na moim kanale YouTube , Facebooku i Instagramie.
Pysznie wyglada!
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Chętnie upiekę w weekend 🙂
Autor
Super, daj znać jak posmakowało 🙂