Site icon marta-gotuje.pl

Risotto z grzybami przepis

Przepis na kremowe risotto z grzybami na pewno przypadnie Wam do gustu. Bardzo proste do przygotowania, aromatyczne, super sprawdzi się w roli obiadu, czy kolacji. Koniecznie wypróbujcie, póki sezon na grzyby w pełni. Polecam!

Risotto z grzybami

Przepis na risotto z grzybami

Składniki (dla 4 osób):

Jak zrobić risotto ?

Borowiki dokładnie oczyścić przecierając wilgotną ściereczką, pokroić na kawałki. Wodę zagotować ze szczyptą soli, dodać grzyby i gotować 10 minut. Odcedzić. Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać borowiki, podsmażyć. Przełożyć na talerz, a na patelnię wlać oliwę. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, drobno posiekany ząbek czosnku, przesmażyć. Dodać ryż i smażyć do czasu aż się zeszkli i będzie przezroczysty. Wlać wino, wymieszać i smażyć do odparowania. Stopniowo wlewać gorący bulion, gotować ciągle mieszając, do czasu aż ryż będzie al dente. Pod koniec gotowania dodać borowiki, wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać masło, parmezan, wymieszać i doprawić do smaku.

Smacznego!

Więcej przepisów znajdziecie na moim kanale YouTube oraz Instagramie .

Exit mobile version