Site icon marta-gotuje.pl

Risotto z dynią i kiełbasą myśliwską na mleku kokosowym

Dania jednogarnkowe należą do moich ulubionych, ponieważ najczęściej można wyczarować coś pysznego w bardzo prosty i szybki sposób ; ) Dodatkową zaletą jest oczywiście mała ilość rzeczy do zmywania : ) Tym razem przedstawiam Wam risotto z dodatkiem dyni i kiełbasy myśliwskiej, przygotowane na mleku kokosowym : ) Aby dodatkowo je urozmaicić dodałam pikantnej papryczki chili i ziaren sezamu. Wyszło pysznie! Polecam : )



Składniki :

Na patelni (najlepiej teflonowej) rozpuścić masło i dodać pokrojoną w kostkę dynię oraz drobno posiekaną papryczkę chili (bez pestek). Delikatnie podsmażyć, a następnie dodać pokrojoną w talarki kiełbasę myśliwską, wymieszać. Dodać ryż i ponownie mieszać, do czasu, aż ryż zrobi się lekko szklisty. Dodać wino, a po chwili połowę bulionu. Często mieszać, a gdy ryż wchłonie całe płyny dodać pozostałą część bulionu. Nadal mieszać, czekając na ponowne wchłonięcie pozostałej części bulionu. Dodać mleko kokosowe i doprawić do smaku. Mieszać i gotować przez około 20-25 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pamiętając, że ryż powinien być ugotowany al dente. Przed podaniem posypać ziarnami sezamu.

Smacznego : )




 




Exit mobile version