Dania jednogarnkowe należą do moich ulubionych, ponieważ najczęściej można wyczarować coś pysznego w bardzo prosty i szybki sposób ; ) Dodatkową zaletą jest oczywiście mała ilość rzeczy do zmywania : ) Tym razem przedstawiam Wam risotto z dodatkiem dyni i kiełbasy myśliwskiej, przygotowane na mleku kokosowym : ) Aby dodatkowo je urozmaicić dodałam pikantnej papryczki chili i ziaren sezamu. Wyszło pysznie! Polecam : )
Składniki :
- 100 g dyni
- 1/2 papryczki chili
- 2 kiełbasy myśliwskie Polskie Wędliny marki Tesco (ok. 100g )
- 2 łyżki masła
- 100 g ryżu Arborio na risotto
- 50 ml białego wina
- 200 ml bulionu warzywnego lub ew. wody
- 400 ml mleka kokosowego
- sól, świeżo mielony pieprz
- ziarna sezamu do posypania
Na patelni (najlepiej teflonowej) rozpuścić masło i dodać pokrojoną w kostkę dynię oraz drobno posiekaną papryczkę chili (bez pestek). Delikatnie podsmażyć, a następnie dodać pokrojoną w talarki kiełbasę myśliwską, wymieszać. Dodać ryż i ponownie mieszać, do czasu, aż ryż zrobi się lekko szklisty. Dodać wino, a po chwili połowę bulionu. Często mieszać, a gdy ryż wchłonie całe płyny dodać pozostałą część bulionu. Nadal mieszać, czekając na ponowne wchłonięcie pozostałej części bulionu. Dodać mleko kokosowe i doprawić do smaku. Mieszać i gotować przez około 20-25 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pamiętając, że ryż powinien być ugotowany al dente. Przed podaniem posypać ziarnami sezamu.
Smacznego : )
no, trafiłaś w nasze gusta obiadowe jak nic, mój mąż byłby w siódmym niebie;D
Autor
O to bardzo się cieszę i polecam 😀
ciekawe połączenie smaków:)
Autor
Zdecydowanie polecam:)
Bardzo ciekawe połączenie, wygląda pysznie!
Autor
Bardzo dziękuje 😉
Nie spotkałam się z takim oryginalnym pomysłem na rizzotto jeszcze. Super. I pyszne przede wszystkim, dzięki 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakowało:)