Site icon marta-gotuje.pl

Rigatoni z brokułami

Latem chętniej zajmuję się przygotowywaniem deserów, bo na obiad zazwyczaj mamy ochotę na coś bardzo lekkiego i moje pomysły są w tych tematach raczej ograniczone ; ) Przepis na to błyskawiczne i pyszne danie znalazłam w niezastąpionej książce kucharskiej Rodziny Soprano ; ) Polecam Wam nie tylko na letnie dni, my na pewno taki obiad powtórzymy.



Składniki:

Brokuły kroimy na kawałki wielkości jednego kęsa. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do osolonego wrzątku wrzucamy brokuły i gotujemy 8 minut, później wyciągamy je łyżką cedzakową lub małym sitkiem. Wodę pozostawiamy w garnku.

Na patelni rozgrzewamy oliwę,  dodajemy pokrojony w plasterki czosnek oraz paprykę. Gdy czosnek się przyrumieni (ok. 2 min) dodajemy brokuły, odrobinę solimy. Smażymy od czasu do czasu mieszając, aż brokuły będą miękkie ok. 5 min.

Do wrzącej wody po gotowaniu brokułów wrzucamy rigatoni i gotujemy ok. 13 min. Po tym czasie makaron odcedzamy i dodajemy na patelnię z brokułami. Posypujemy startym serem i natychmiast podajemy.

Smacznego : )

Exit mobile version