Latem chętniej zajmuję się przygotowywaniem deserów, bo na obiad zazwyczaj mamy ochotę na coś bardzo lekkiego i moje pomysły są w tych tematach raczej ograniczone ; ) Przepis na to błyskawiczne i pyszne danie znalazłam w niezastąpionej książce kucharskiej Rodziny Soprano ; ) Polecam Wam nie tylko na letnie dni, my na pewno taki obiad powtórzymy.
- 500 g brokułów
- sól, 2 szczypty mielonej papryki
- 4 ząbki czosnku
- 225 g makaronu rigatoni
- 1/3 szklanki startego, żółtego sera
- oliwa do podsmażenia
Brokuły kroimy na kawałki wielkości jednego kęsa. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do osolonego wrzątku wrzucamy brokuły i gotujemy 8 minut, później wyciągamy je łyżką cedzakową lub małym sitkiem. Wodę pozostawiamy w garnku.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek oraz paprykę. Gdy czosnek się przyrumieni (ok. 2 min) dodajemy brokuły, odrobinę solimy. Smażymy od czasu do czasu mieszając, aż brokuły będą miękkie ok. 5 min.
Do wrzącej wody po gotowaniu brokułów wrzucamy rigatoni i gotujemy ok. 13 min. Po tym czasie makaron odcedzamy i dodajemy na patelnię z brokułami. Posypujemy startym serem i natychmiast podajemy.
Smacznego : )
Bardzo interesujący i zdrowy przepis.
moja propozycja – zamiast sera żółtego dodaj fetę, spróbuj a nie będziesz żałować 🙂
Autor
Na pewno wypróbuję przy najbliższej okazji – dzięki! 😀